Alvásigényünk életünk során jelentősen csökken. A kisiskolások 8-10 órás igénye 60 év felett 5-6 órára csökken. Az alvásigényt emellett az aktuális szellemi teljesítmény is befolyásolja. Az alvásban számos olyan folyamat zajlik, melynek hiánya súlyos és tartós kóros következményekkel jár memóriánkban, figyelmünkben, alkalmazkodó képességünkben. 

 


A híres író és orvos, Axel Munthe, a San Mischele regényének szerzője, így ír a saját álmatlanságáról:

Hamarosan már egyáltalán nem tudtam aludni, állandó álmatlanság gyötört, oly rettenetesen, hogy csaknem megfosztott az eszemtől. Az álmatlanság nem öli meg az embert, ha az ember nem öli meg önmagát, de mégis ez a leggyakoribb oka az öngyilkosságnak, mert megöli az életörömet, elpusztítja az erőt, mint a vámpír, kiszívja a vért a szívből és az agyból. Éjszaka eszünkbe juttatja azt, amiről boldog álmunkban megfeledkezhettünk volna, nappal pedig elfeledteti, amit eszünkben kellene tartani.
Először az emlékezés tűnik el, de csakhamar szétfoszlik a barátság, a szerelem, a kötelességtudás, meg a könyörület is. Csak a kétségbeesés kapaszkodik az ilyen boldogtalannak a hajójába, s odakormányozza a sziklához, hogy teljesen elpusztítsa.
Voltaire-nek igaza volt, amikor az álmot ugyanolyan magasra helyezte, mint a reményt.
Sem az eszemet nem vesztettem el, sem öngyilkos nem lettem. Csak vonszoltam magamat, és dolgoztam tovább, figyelmetlenül, közönyösen, nem törődve azzal, hogy mi lesz velem, sem hogy mi lesz a betegeimmel. Óvakodjatok az álmatlanságban szenvedő orvostól! 

Betegeim arról panaszkodtak, hogy nyers és türelmetlen vagyok velük, sokan el is hagytak, sokan megmaradtak ugyan, de ez nem szolgált gyógyulásukra. Csak ha már haldokolni láttam őket, akkor ébredtem fel dermedtségemből, mert a halál még akkor is lebilincselt, amikor már az élet elvesztette minden értekét számomra

A fentiekből is kitűnik, hogy milyen fontos kezelni az alvászavart. Az emberek biológiai órája az agyalapon „helyezkedik”, a látóidegek kereszteződése előtt. Közvetlen szabályozásában a környező fényviszonyok mellett a tobozmirigyben termelődő melatonin játszik vezető szerepet. Ez a biológiai óra szorítja közel 24 órás korlátok közé az úgynevezett homeosztatikus szabályozást.

Alvásunk ciklusos szerkezete is tükrözi az alvás alapfunkcióját : első harmada a mély, lassú hullámú alvás a regenerációt segítő szomatotrop hormon hatására, az utolsó harmada  már a másnapra való felkészülés jegyében telik.

Alvásigényünk életünk során jelentősen csökken. A kisiskolások 8-10 órás igénye 60 év felett 5-6 órára csökken. Az alvásigényt emellett az aktuális szellemi teljesítmény is befolyásolja. Az alvásban számos olyan folyamat zajlik, melynek hiánya súlyos és tartós kóros következményekkel jár memóriánkban, figyelmünkben, alkalmazkodó képességünkben.   

Az insomnia kritériumai

  • Az elalvásnak vagy az alvás fenntartásának zavara, vagy korai ébredés, vagy rendszeres, nem pihentető, gyenge minőségű alvás
  • a fenti alvási nehézségek az alváshigiéna biztosítása ellenére is fennállnak

 
Az insomnia stádiumai

  • átmeneti: egy hónapnál rövidebb ideje tart
  • perzisztens szubakut : 6 hónapnál rövidebb ideje tart
  • perzisztens krónikus : több mint fél éve tart


Az alvászavarok kezelése


Átmeneti, ismert ok által kiváltott alvászavar esetében az alváshigiénés szabályok rövid hatású altatószer átmeneti alkalmazása megengedett. A kiváltó ok megoldása nem kerülhető el.

Időzónaváltás esetében melatonin alkalmazása javasolt.

Stressz, konfliktus esetében autogén tréning javasolt, ennek hatástalansága esetében benzodiazepinek alkalmazása. 

Testi betegség és fájdalom esetében az alapbetegség kezelése és fájdalomcsillapítás javasolt.

Krónikus alvászavar esetében elkerülhetetlen az ok kivizsgálása. Ehhez részletes anamnézist kell felvenni, kitérve az alvási szokásokra. Fontos kikérdezni a beteg alvótársát a horkolásról, beszédről és mozgásokról alvás közben, és lehetőleg alváslaborban kell kivizsgálni az alvás strukturáját. Enélkül nincs esély a gyógyulásra, a nem megfelelő, leggyakrabban gyógyszeres terápia káros. A gyógyszerekhez könnyen hozzászoknak, utó- és mellékhatások alakulnak ki, az apnoe fokozódik, és előbb-utóbb az alvászavar a beteg életének egyik központi, megoldatlan problémájává súlyosbodik, mint ahogy ezt a fenti idézetből megtudhatjuk, orvoskollégánk tollából.

Minden alvászavar esetében tájékoztatni kel a beteget az eltérő alvásigényről, valamint el kell látni életmódbeli tanácsokkal, tisztázni a megfelelő alváskörnyezetet.  Ha apnoe igazolódik, akkor a CPAP, műtéti megoldások és  horkolásgátló eszközök  alkalmazása szükséges altatók helyett. 

Dr. Kerekes Éva - Dr.portál 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr965557481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása