A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet tájékozottságot segítő dokumentumokat osztott meg az új Btk. szerinti mennyiségi meghatározásáról, az új pszichoaktív szerek jogi státuszáról és a C-lista értelmezéséről

 

 A júliusban hatályba lépett új Büntetőtörvénykönyv és a tavaly áprilisi életbe lépése óta már többször bővült C-lista új kihívásokat teremtett a kábítószerügyi szakértők, a jogászok és a droghasználók számára. A gyakran felmerülő kérdésekre reagálva a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet (BSZKI) jogi segédleteket jelentett meg a honlapján.

A C lista hatályba lépésekor megjelent, az adott szercsoportok kémiai hátterét magyarázó dokumentum már részben elavulttá vált és körülményes volt összeszedni az összes C listára került szert. A jogi helyzet tisztázása érdekében a korábban megjelent listát a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központjának Korai Jelzőrendszerébe (EMCDDA EWS) hivatalosan bejelentett anyagokkal egészítették ki. A táblázatból kiderül, hogy az újonnan bejelentett szerek milyen jogi besorolás alá esnek. 

A BSZKI továbbá közzétett egy segédletet, amely az új Btk. meghatározásai alapján nyújt segítséget a csekély, a jelentős, illetve a különösen jelentős mennyiség határának megfelelő meghatározásához. A táblázat a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet által közölt feketepiaci kábítószer-készítmények hatóanyag-tartalom adatainak figyelembe vételével készült.

Dr. Ujváry István írása az új pszichoaktív szerek ellenőrzésére kidolgozott rendelet részleteinek értelmezéséhez nyújt segítséget.

A teljes gyűjtemény a BSZKI oldalán, a folyamatosan bővülő Jogi segédletek a kábítószer-vizsgálatokhoz pont alatt érhető el.

Kardos Tamás
Drogriporter 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr975550697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása