Józsefváros önkormányzata javaslatot tett a Kék Pont kerületi tűcsere programjával kötött együttműködés felmondására. Összegyűjtöttük az ügy sajtóvisszhangját

 

 Józsefváros képviselő-testületének szeptember 18-i ülésén Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere előterjesztette javaslatát a Kék Pont Alapítvánnyal 2010-ben kötött együttműködési megállapodás felmondására. Az előterjesztés hidegzuhanyként érte a Kék Pontot, egyrészt azért, mert a döntés a bevonásuk nélkül született és nem is értesítették róla őket, másrészt mert a program működéséről szóló éves beszámolókat a képviselők rendre elfogadták, legutóbb épp júliusban. Miközben az alapítvány egy kérdezz-felelek cikkben reagált az őket ért vádakra, addig a sajtóba is átszivárgott a hír, aminek tálalásában szokás szerint kirajzolódtak a politikai törésvonalak.

Figyelemre méltó, hogy a kormányközeli médiának kevés mondanivalója akadt az üggyel kapcsolatban: a döntés másnapján leegyszerűsítve „tűosztónak” minősítette a tűcsere programot (Híradó, Inforádió), majd egy nappal később, már az MNO hasábjain, tovább érvelt a „tűosztó” név helytállósága mellett és a kialakult helyzetért a Kék Pontra tolta a felelősséget, anélkül, hogy bármely képviselőjüket megkérdezte volna vagy utána járt volna az együttműködés elemeinek. A Kék Pont a vádat visszautasította és helyreigazítást kért.

A javaslat előterjesztésének másnapján a legtöbb beszámolóból a megütközés sugárzott és megkérdőjelezték a döntés szakmai hátterét, míg mások óvatosan vagy értéksemlegesen a javaslatban szereplő információkra szorítkoztak. Az intézkedést határozottan támogató véleményt csak az MTI által jegyzett írás közölt a Híradó és az Inforádió oldalán. Egy nappal később jelent meg a négy ernyőszervezet – a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete és Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége – által jegyzett, MTI-nek címzett levele, melyben tiltakoznak az intézkedés ellen, illetve felhívják a figyelmet a döntés átgondolatlanságára és veszélyeire. A tiltakozók sorához egy közleménye erejéig rövidesen a Demokratikus Koalíció is csatlakozott. Ugyanezen a napon a 444 egy videót közölt, melyben a lakosokat, a tűcsere program munkatársait, valamint a VIII. kerületi önkormányzat részéről Ferencz Orsolya Fidesz-KDNP-s képviselőjét is megszólította. Utóbbi meglepő módon a kanadai InSite-hoz hasonló belövő szobákban látja a helyzet megoldását. Az egy nappal későbbi merítésből az Origo cikkét érdemes kiemelni, amely a képviselő testület érvelését szembeállította a Kék Pont és a lakosság tapasztalataival. Az ügy által megnyílt politikai küzdőtéren a következő napokban is zajlott a csatározás. A Népszava válaszcikkben reagált arra, hogy Józsefvárosi Önkormányzata szerint korábbi írásukban a „drogosok oldalára álltak”. Az ECHO TV-n a „Megszűnik a tűosztás” című riportban Ferencz Orsolya számolt be a kialakult helyzetről, ahol a műsorvezető elsősorban nem a Kék Pont, hanem a DK álláspontjával szembesítette. A TV2 Mokka című reggeli műsora vállalkozott a két fél szembesítésére. A beszélgetés két vendége Barna Erika, a Kék Pont kommunikációs igazgatója és Ferencz Orsolya volt, ám az időt meglehetősen rövidre szabták és a kérdező láthatóan a józsefvárosi önkormányzat álláspontjával szimpatizált. Szeptember 26-án a Metropol közölt egy átfogó cikket a tűcsere ügyről, amiben a Kék Pont álláspontja mellett rövid áttekintést nyújt egyéb európai gyakorlatokról is. Szintén ezen a napon Dávid Ferenc, a Kék Pont Biopolitikai Műhelyének vezetője volt az ATV Friderikusz című műsorának vendége, ahol húsz percben foglalta össze a tűcsere program működését és az ügy részleteit és várható jövőbeli hatásait, melyekről mi is folyamatosan tájékoztatni fogunk.

 

   

Cikkgyűjtemény a tűcsere ügyről
 

Szeptember 19.

Maguk itt csak ne segítsenek mindenféle drogosoknak! (444)

Megszüntetik a tűosztást a Magdolna utcában (MTI/Híradó.hu)

Kocsis Máté nem ad több tűt a drogosoknak (Ma.hu)

Megszűnik a tűcsereprogram Józsefvárosban (Hír24)

Fertőzésveszélyre hivatkozva szüntetik meg a fertőzéscsökkentő programot (Stop.hu)
 
Józsefváros felmondta a tűcsereprogramot (Index)

Vége! Femondtak a tűcsere programosoknak! (Facepress)

Józsefváros véget vet a tűcserének (Origo)

Kocsis kitette Józsefvárosból a tűcsereprogramot (HVG)

Józsefváros felmondta a tűcsere-programot (Klubrádió)

Nem kell a tűcsereprogram Józsefvárosnak (OrientPress)

"Idevonzották a drogterjesztőket" – Józsefváros a Kék Ponttal való szakítást magyarázza (HVG)

Szeptember 20.

Az Emmi közbelépését kérik a tűcsereprogram ügyében

Az eldobált tűktől fél Józsefváros vezetése (Index)

Mi van itt? Használt tűk tengere a józsefvárosi Kék Pont környékén (MNO)

Mitől robban a HIV-bomba, az eldobált tűktől, vagy ha megszűnik a tűcsere? (444 – Videó)

Kidobják a tűcserét (Népszava)

Szeptember 21.

Nem kérnek a tűcseréből (Népszabadság Online)

Honnan tudja Kocsis Máté, kik lövik magukat? (Origo)

Szeptember 23.

Józsefváros a járvány pártjára állt? (Népszava)

Egy fideszes képviselő belövőszobákat állítana a Józsefvárosba (444)

Megálljt parancsolt Józsefváros a tűcsere programnak (TV2 Mokka)

Tarthatatlan helyzet a tűcsere miatt? (Echo TV)

Elfogadhatatlan a tűcsere bezárása (Gépnarancs)

Szeptember 26.

Tűcsereprogram: vita a kerületi döntésről (Metropol)

Tűcsere program, állami nemtörődömség: égető társadalmi kérdések a Friderikuszban (ATV)
 

Kardos Tamás
Drogriporter 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr985550432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása