Sok szülő örül, ha gyermeke gyorsan tanul beszélni – lehet, hogy kamaszkorában viszont már aggódni fognak.  

 

 Egy finn kutatás összefüggést talált a gyermekkori nyelvelsajátítás és a tudatmódosító szerek használata között – számol be a Turun Sanomat. A tanulmány szerint azok, akik gyermekkorban az átlagosnál gyorsabban sajátítják el a nyelvet, fiatalkorukban az átlagosnál több alkoholt fogyasztanak. Ugyanakkor a kábítószerrel és a alkohollal kapcsolatos problémák felnőttkorban inkább azoknál jelentkeznek, akiknek nyelvi képességeik gyengébbek. 

A kutatás során olyan ikerpárokat vizsgáltak, akiknek nyelvi fejlődésében jelentős különbség mutatkozott. A kutatók úgy találták, hogy a nyelvileg tehetségesebb ikrek a testvérüknél kíváncsibbak, jobban vágynak a tapasztalatokra, és társaságukban több az alkoholfogyasztó. Antti Latvala, a Helsinki Egyetem kutatója szerint minden valószínűséggel ez magyarázza a helyzetet: mivel nyitottabbak az új tapasztalatokra, és baráti körükben is ilyen példával szolgál, hamarabb próbálják ki a tudatmódosító szereket. 

Nyelv és Tudomány 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr645524507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása