A szakember szerint a prevenció leghatékonyabb eszköze a család a kábítószer-fogyasztók körében.  

 

Egy olyan értékvesztett világban élünk, amelyben a könnyű örömszerzés előtérbe került, egy felgyorsult világnak ez egy természetes terméke – jelentette ki Zacher Gábor toxikológus az M1 Ma reggel című műsorában.

A szerek használata Magyarországon a rendszerváltást követően „indult be”, és átformálódott a piac az elmúlt három-négy évben a dizájnerdrogok megjelenésével. A szert használók száma ismét nő, de messze nem olyan ütemben, mint a 90-es évek elején. A prevencióról sokat beszéltünk, de túlságosan nagy változás nem történt ezen a területen – mondta a szakember. Zacher reményét fejezte ki, hogy az a stratégia, amelyet ősszel tárgyalhat a parlament, hatékonyan működhet legalább 9-10 évig, és ez alapján helyi tervek készülhetnek.

Arra a kérdésre, hogy bűn, vagy betegség-e a kábítószer-használat, azt válaszolta: egyik sem. A kábítószer-bűnözés alatt nem azt kell érteni, hogy a 17 éves gimnazista beleszív egy marihuánás cigarettába. A vita általában arról szokott szólni, hogy a használót hogyan sújtsák, vagy sújtsák-e egyáltalán. Ehhez szerinte a Btk. csak egy keretet ad, és nem ez fog bárkit is visszatartani.

Úgy vélte: a prevenció leghatékonyabb eszköze a család. El kell telnie azonban legalább egy fél generációnak ahhoz, hogy a család visszanyerje a régi értékrendjét. Zacher szerint lényeges, hogy ez tényleg burokrendszer legyen, amelyben értékrend, mintaszerű viselkedés van. Ma azonban a fiatalok legfeljebb papírcsatornák papírcelebjeit látják maguk előtt - adott hangot véleményének a szakember.

Akinek megbomlik a családja, az életéből hiányozni fog az apa- és az anyamodell, amit nem tud helyettesíteni egy "másodalomanya", vagy egy "másodalomapuka". Ha ezek a modellek hiányoznak, a gyermek egész pszichés fejlődésében problémák lesznek.

"Ha valaki elszív egy spanglit, amitől beáll hat órára, és „leszarja” a körülötte lévő világot, számára azt jelenti, hogy megoldotta a problémát. Pedig egy túrót oldotta meg. Elmúlik a hat óra, visszatér a való világba, és ugyanúgy szembesül a saját pszichoszociális gettójával"– érvelt a szakember.

Amikor elhangzik, hogy „miért”, a fiatalok sokszor azt mondják: mert legalább jól éreztem magam. A heti 168 órából 150 az iskola, a tanulás, satöbbi, és a maradék 16 óra, amikor „betolom a cuccot, és 160 BPM-mel tekerünk a Skrillexre”, és ez az, amiért megéri. Hol van ennek a gyereknek az életében az értékrend? – tette fel a kérdést.

Zacher Gábor szerint az iskola sem tud ezen érdemben változtatni, mert a probléma gyökere a család. Az új stratégia ezért épp a család fontosságát emeli ki – hangsúlyozta.  

Június 26-át az ENSZ döntése alapján 1987 óta a kábítószer-ellenes világnapként tartjuk számon. Az idei világnap hazai szlogenje: legyen a sport a szenvedélyed! Kampány indult azért, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a kábítószer-fogyasztás egészségre káros hatásaira. 

Híradó

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr675500029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.