A suicidium egy komplex, több tényezőre visszavezethető jelenség. Számos suicidium rizikófaktort ismerünk, pszichiátriai betegségek közül többek között a depresszió, a szkizofrénia és a szerfüggőségek tekinthetők elsődleges rizikótényezőknek.  

 

A prospektív és retrospektív vizsgálatok alátámasztják a klinikai megfigyelést, miszerint a major affektív kórképben szenvedő betegek legtöbbször a major depresszív epizódban követnek el suicidiumot (79-89%), kevésbé diszfóriás mániában (11-20%), euthym állapotban pedig gyakorlatilag sosem (0-1%). 

Antidepresszívumokat (továbbiakban AD) szorongásos kórképekben is gyakran indikálnak, ebben az esetben a komorbid depresszió növeli jelentősen a suicidium rizikót. Az affektív és szorongásos kórképek adekvát kezelése tehát részét képezi a suicidium prevenciónak. Az antidepresszívumok és suicidium közötti kapcsolat megértéséhez az átlagpopulációt és a klinikai beteganyagot vizsgáló study-k mellett az esettanulmányokból származó adatok járultak hozzá. Jelen cikkben a legfontosabb átlagpopuláció szintű vizsgálatokat tekintjük át. 

Az unipoláris depresszió és a bipoláris affektív zavar sikeres akut és hosszú távú kezelése jelentősen csökkenti a suicid morbiditást és mortalitást még ebben a magas rizikójú populációban is, azaz a kezelt depresszió arányának fokozatos növekedésével a suicidium ráta is csökken. A depresszió adekvát terápiájának hatása az öngyilkossági rátára leginkább azokban az országokban mutatkozik meg, ahol a suicidium és a kezeletlen depresszió aránya magas. A suicidium listát vezető országok közül Dániában, Magyarországon, Németországban, Ausztriában, Észtországban, Svájcban és Szlovéniában az öngyilkossági ráta 24-57%-os csökkenését figyelték meg az utóbbi két évtizedben, az AD felírás a korábbi 6-8-szorosára emelkedett ugyanebben az időszakban Dániában, Magyarországon, Svédországban és Finnországban. 

A munkanélküliség és az alkoholfogyasztás nem korrelált a suicidium rátával sem Svédországban, sem Magyarországon. Ugyanakkor azokban az országokban, ahol a suicidium ráta relatíve alacsony, pl. Ausztráliában, Észak-Írországban, Izlandon és Olaszországban, az AD-ok felírása közel ötszörösére emelkedett, az öngyilkossági ráta viszont nem csökkent jelentősen. 1985 és 1999 között az USA-ban 100 000 főre nézve a suicidium ráta 12,4-ről 10,7-re csökkent, míg az AD felírások (döntően SSRI-k és egyéb második generációs AD-ok) megnégyszereződtek. Az öngyilkossági ráta csökkenése szembetűnőbb volt a nők esetében, ez összecseng azzal a megfigyeléssel, hogy a nőbetegek körében kétszer annyi AD felírást regisztráltak, mint férfi páciensek esetében. 

Egy másik vizsgálatban 27 országban tekintették át az éves SSRI (és egyéb AD) felírásokat 1980 és 2000 között, számos szociodemográfiai tényezőt (munkanélküliség, GDP, nem, életkor, válási ráta) figyelembe véve az SSRI felírás (1999 óta 13%-os) emelkedése egy főre nézve korrelált a suicidium ráta 2,5%-os csökkenésével. A növekvő AD használat és a csökkenő suicidium ráta közötti negatív korreláció nem jelent automatikusan ok-okozati kapcsolatot, de figyelembe véve a nem kezelt major affektív zavar és a suicid viselkedés közötti szoros ok-okozati kapcsolatot, a fent említett összes farmako-epidemiológiai vizsgálat eredménye arra utal, hogy az adekvát AD használat terjedése affektív kórképekben szignifikáns, de nem az egyedüli tényező, mely átlagpopuláció szinten hozzájárul a suicid mortalitás csökkenéséhez. 

 

Irodalom
1. Rihmer Z, Akiskal H (2006): Do antidepressants t(h)reat(en) depressives? Toward a clinically judicious formulation of the antidepressant–suicidality FDA advisory in light of declining national suicide statistics from many countries. J Affect Disord 94: 3–13ubois B, Feldman HH, Jacova C, Cummings JL (2010): Revising the definition of Alzheimer’s disease: a new lexicon. Lancet Neurol 9: 1118–27 

 

 Dr. Falussy Linda - Drportál 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr585395199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása