Hetvennégy éves korában elhunyt Buda Béla pszichiáter - közölte a család.

 

Buda Béla a pszichoterápia, a kommunikációelmélet, a szociálpszichológia, a személyiségfejlődés területén végzett kiemelkedő tudományos tevékenységet. 

Buda Béla 1963-ban szerzett diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, amit követően a Fővárosi Pszichoterápiás Módszertani Központban kezdte pályáját, majd az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben folytatta praxisát.

1978 és 1995 között a Sportkórház pszichoterápiás osztályvezetőjeként, 1992-95-ben a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként, 1995 és 2001 között pedig a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyetteseként a kommunikációs részleg vezetőjeként dolgozott. Pályafutása során a Nemzeti Drogmegelőzési és Módszertani Kutatóintézet tudományos igazgatója, 2004-től pedig az Országos Alkohológiai Intézet igazgatója is volt. Részt vett a 2011-ben az új nemzeti drogstratégia kialakításával megbízott irányító testület munkájában.

Buda Béla 25 éven keresztül az Orvosi Hetilap szerkesztője, 1992-2001 között a Pszichoterápia, 1993-2002 között a Szenvedélybetegségek című lap főszerkesztője volt. Tudományos munkája, publikációi - kommunikációelmélet, alkohol- és öngyilkosságkutatás, pszichoterápiás módszertani kutatás - erős társadalmi érdeklődésről tanúskodtak.

2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. 2009-ben a kommunikációtudomány hazai megalapozásában, fejlesztésében, művelésében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

Rácz József: súlyos társadalmi problémákra keresett választ

Buda Béla gyakorlati munkássága során olyan súlyos, a magyar társadalom egészét érintő problémákra keresett választ, mint az öngyilkosság vagy az alkoholizmus, majd a kábítószer-használat - méltatta a vasárnap elhunyt neves pszichiáter munkásságát az MTI-nek egykori tanítványa, Rácz József egyetemi tanár.

Mint felidézte, Buda Bélának komplex, holisztikus meglátásai voltak, amiket nehezen lehetett leírni egy-egy szűkebb tudományterület fogalmaival.

"Buda Béla elméleti munkásságát olyan magyarázatok keresése jellemezte a mindennapi társas helyzetektől a filozófiai problémákig, amelyekben szintetizálni igyekezett az orvostudományok mellett a társadalom- és bölcsészettudományok terén megszerzett széles körű ismereteit" - fogalmazott Rácz József.

Kiemelte: Buda Béla korát megelőző módon elméleti és gyakorlati praxist alakított ki a pszichoterápia terén, például az empátia jelenségének tanulmányozásával vagy éppen a személyközi kommunikáció területén.

Rácz József hozzátette: Buda Béla a fiatal kollégák felé bátorítóan lépett fel, de mindig felhívta a figyelmüket az általuk tanulmányozott probléma több évtizedes irodalmára. "Buda Béla személyisége mellett, számomra szakmai téren éppen ez az átfogó tudáson alapuló csendes kritika fog hiányozni" - jegyezte meg az egyetemi tanár, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány vezetője. 

MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr225395134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása