Június 17-től új éjszakai járatok indulnak Pécsett, melyeket a február óta működő Party Busz program sikere és egy többoldali összefogás hívott életre. Hétfőtől biztonságosabban érhetünk haza a buliból. 


A Party Busz februárban kezdte róni a város útjait az Érj haza biztonságban projekt keretén belül. Létrejötte a pécsi önkormányzat, az INDIT Közalapítvány és Drogprevenciós Munkacsoport, a Tüke Busz Zrt. illetve négy pécsi szórakozóhely összefogásának volt köszönhető. Az akkori kampánynyitó sajtótájékoztatón Páva Zsolt polgármester elmondta: a városban sok a szórakozni járó fiatal, nekik szeretnének kiszámítható, biztonságos közlekedési lehetőséget biztosítani. Egyetlen járatról volt szó, ami körbejárta a várost, útba ejtve a frekventáltabb szórakozóhelyeket.

Az elmúlt hónapok "tesztüzeme" véget ért, az INDIT Közalapítvány szerint a Party Busz az elmúlt időszak alatt elérte társadalmi célját, sikeresen hívta fel a figyelmet a biztonságos hazajutás fontosságára - derült ki a témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján az látszott, hogy szükséges egy a város egészét érintő komplex új éjszakai menetrend és egy közlekedési struktúra kidolgozása, valamint az, hogy egy "partibusz" nem oldja meg a problémát. A menetrend tervezésén a PTKE (Pécs és Térsége Közösségi Közlekedésért Egyesület) és a Tüke Busz Zrt. közösen dolgozott, aminek köszönhetően a környező kistelepülések is bekapcsolódtak az éjszakai hálózatba, mely június 17-től él. A Party Busz jó gyakorlatát felhasználva az összes éjszakai járaton ingyen lehet utaznia azoknak, akik rendelkeznek diák vagy összvonalas bérlettel.

- A Party Busz programnak fontos kiegészítője a Biztonságos Szórakozóhely program - mondta el a sajtótájékoztatón Hegedűs Attila pszichológus, az INtegrált Drogterápiás IntézeT (INDIT) Közalapítvány Bulisegély Szolgálatának koordinátora. A tavasszal indult programban pultosokat, szórakozóhely-vezetőket, kiegészítő személyzetet vontak be annak érdekében, hogy tisztában legyenek azzal, hogy milyen veszélyek fenyegetik a szórakozó fiatalokat, milyen megoldásokat kell alkalmazni ez ügyben. Az ötödik hónapja futó, alulról szerveződő, a társadalmi felelősségvállalás okán létrejött minőségbiztosítási rendszerben jelenleg az UNIV, Sörház, Szenes és a JackPot szórakozóhelyek vesznek részt. Az INDIT Közalapítvány Bulisegély Szolgálata a külföldön már jól bevált modellek alapján folyamatos audit szolgáltatást nyújt, illetve képzéseket biztosít munkatársaik számára. A tervek szerint az első Biztonságos Szórakozóhely címeket idén szeptemberben adják át. A minőségbiztosítási rendszer iránt már több szegedi és budapesti szórakozóhely is érdeklődik, így elképzelhető, hogy hamarosan országos program lesz ebből a pécsi kezdeményezésből.

- A februárban elindított Party Busz Szolgálatatás kapcsán a hónapok során több akadály is felmerült, az egyik főbb gondot a bérletelfogadás jelentette - mondta el Léhmann Ferenc, aki a Tüke Busz Zrt-t képviselte a sajtótájékoztatón. Jelen pillanatban az éjszakai járatokra csak a sofőrnél váltott menetjegyet lehetett elfogadni, azzal lehetett csak utazni. Ez alól csupán a Party Busz képezett kivételt, mely június 16-án közlekedik utoljára a régi, február óta ismert formájában. Június 17-től a bérletesek és az előre megváltott jegyesek is igénybe vehetik az éjszakai járatokat mindenféle korlátozás nélkül. 

- Az együttműködés során arra jutottunk, hogy egy integrált hálózatot kell kialakítani - hangsúlyozta Léhmann, A hálózat gerincét az a járat adja, amely feltárja a szórakozóhelyeket, ez a jelenleg is működő járat a hét minden napján. Erről lehet majd átszállni a főbb vonalakon közlekedő éjszakai járatokra. Ilyen éjszakai járat lesz a 24 órában üzemelő 2-es (Uránváros-Árkád-Fehérhegy-Hősök tere/Mecsekszabolcs), valamint a Kertvárost a belvárossal összekötő 973-as járat (Főpályaudvar-ÁRKÁD-Keszüi út-Maléter Pál út-Aidinger János út-Csontváry utca-Fagyöngy utca-Malomvölgy). Lesznek még úgynevezett "perem" éjszakai járatok (926, 930, 932, 940, 941, 943), melyek közül lesz, amely rugalmasan közlekedik, azaz ha nincs egy bizonyos megálló után utas a buszon, nem indul tovább, illetve olyan is, mely csak egyetemi bulik napján indul. Az éjszakai közlekedésben összesen nyolc járat vesz részt. Léhmann Ferenc kiemelte: a nyár az új rendszer kvázi tesztidőszaka lesz, az igazi üzem az ősztől indul, mikor is megérkeznek az egyetemisták.

Pécs éjszakai autóbuszai


Az új struktúra, illetve a Party Busz nem terheli meg számottevően a Tüke Busz Zrt. évi négymilliárd forintos büdzséjét - hangzott el a sajtótájékoztatón. Lesznek költségcsökkentő tényezők, új buszok, továbbá a kezdeményezés egy olyan, társadalmilag fontos projekt, melyre egyszerűen kell pénzt szánni. Kiderült továbbá, hogy jó tapasztalatok voltak az utazóközönséggel, nem volt olyan, hogy megrongálták volna a buszt, vagy fenyegették, veszélyeztették volna a buszsofőrt. 

Pécsi Stop

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr45360685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása