4,5 milliárd forintot soroltak át a betegek hagyományos és új hatóanyagokkal történő kezelésére.

 

A kormány április elején járult hozzá, hogy a hepatitis C fertőzésben szenvedő betegek legkorszerűbb terápiájának fedezetére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a gyógyszertámogatási előirányzatról 4,5 milliárd forintot átcsoportosíthasson a speciális beszerzésű gyógyszerek (úgynevezett különkeretes készítmények) sorára. Mindez a Pénztár áprilisi költségvetési kimutatásában már szerepelt is. 

Jelenleg hazánkban mintegy 3000 hepatitis C-vel fertőzött olyan beteget kezelnek, akiknek nem használt az eddig is támogatásban elérhető, legkorszerűbbnek számító kettős kombináció. Az ő esetükben a további kezelés elmaradása miatt a májzsugorodás, májrák kialakulásának kockázata áll fenn, amin csak májtranszplantációval lehet segíteni.

Reményt jelent a betegek számára, hogy 2012 novemberében új szereket törzskönyveztek az Európai Unióban. Ezek befogadása nálunk is megtörtént, így a korábbi kettős helyett úgynevezett hármas kezelésben részesülhetnek, amely jelentősen javítja gyógyulási esélyeiket.

A hepatitis C kezelése kijelölt intézményekben történik, a betegek adatait regiszterben rögzítik, beleértve a beteg állapotának pontos meghatározását – tájékoztatta lapunkat az OEP. Ennek alapján a szakma vállalta, hogy megfelelő sorolási szempontok alapján úgynevezett prioritási index révén ki tudja választani az új terápiára leginkább rászoruló betegeket. Az átcsoportosított összeg fedezi az eddigi kettős kombinációs kezelések további folytatását, valamint a két új hatóanyaggal történő kezelésekre fordítandó összeget 2013 során a Pénztár szerint.

A WHO „virális időzített bombának" nevezi a hepatitis C vírust: a „néma gyilkosnak" is titulált kór legnagyobb veszélye ugyanis, hogy az esetek többségében nem okoz tüneteket, így a vírushordozók tudtukon kívül is továbbadhatják a betegséget, vagyis a vírus okozta krónikus májgyulladást.

Weborvos - sj 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr195358183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása