Egy, az Arthritis Research & Therapy című orvosi szaklapban megjelent tanulmány adatai szerint a naponta elszívott cigaretták, valamint a dohányzással töltött évek száma egyaránt hatással van a reumás ízületi gyulladás kialakulási esélyeire. Bár a betegségre való hajlam a dohányzás abbahagyásával csökken, a nemdohányzókhoz képest még 15 évvel a leszokást követően is magasabb a betegség kialakulási esélye az exdohányosok esetében.

 

Karolinska Intézet, valamint a Karolinska Egyetemi Kórház tudósai a Svéd Mammográfiai Kohorszvizsgálat adatait használták fel kutatásaik során, amelyben összesen 34 000, 54 és 89 év közötti nő vett részt, akik közül 219-en szenvedtek reumás ízületi gyulladásban. A vizsgálati eredmények szerint már a kocadohányzás is jelentősen növelheti a betegségre való hajlamot - napi 1-7 cigaretta elszívása esetén ugyanis mintegy duplájára nő a betegség kialakulási esélye. Amikor a tudósok a maximum 25 évig dohányzók nők állapotát hasonlították össze a nemdohányzókéval, rájöttek, hogy a dohányzással töltött évek száma is fontos a betegség kialakulásának szempontjából.

Az adatok szerint a leszokás az évek múlásával fokozatosan csökkentette a reumás ízületi gyulladás kialakulási esélyeit, 15 év alatt körülbelül a harmadára, de a nemdohányzókhoz képest még így is jóval magasabb volt a rizikó esetükben.

"Egészségügyi szempontból rendkívül fontos, hogy a dohányosok minél hamarabb leszokjanak, mivel ezzel a reumás ízületi gyulladás kialakulási esélyeit is csökkentik. A legjobb persze az lenne, mint azt láthatjuk a kutatási eredményekből, ha egyáltalán soha nem is gyújtanának rá" - nyilatkozta Daniela Di Giuseppe, a kutatás vezetője.

Medipress

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr675312052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása