II. Szülőnek Lenni konferencia

A szülői szerepek támogatásáért – nyilvános szakmai konferencia
 

A társadalmunk jövője a gyerekeinkben van,

és az Ő jövőjük a mienkben, szülőkében van!

 
 
A program szervezői
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar
Család- és Gyermekvédő szak
Magyar Pedagógiai Társaság
Szülőnek Lenni Program
  
A program helyszíne
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar
1075 Budapest, Kazinczy u. 23–27.
 
A program időpontja
2013. május 21. kedd 
 
 A konferencia célja
A szülőséget támogató programok és szervezetek vezetői, képviselői, valamint laikus segítők részére bemutassuk, hogy konkrét helyzetek és esetek értelmezése, kezelése hogyan lehetséges különböző szakmai nézőpontok megjelentetésével.
 A konferencia munkájában résztvevő neves szakértők, a saját szempontjaik megjelentetésével segítik, hogy egy-egy probléma, különböző megközelítésével lehessen végiggondolni, a helyzeteket, látni a lehetséges hatásokat és kezelési módokat.
 Azt kívánjuk segíteni, hogy a résztvevők az itt hallottakat be tudják építeni a saját munkájukba és ezzel tovább tudják erősíteni a konferencia hatását. Ezzel kívánjuk támogatni, hogy a gondolatok a fejlesztési lehetőségek, a megoldások és módszertani ötletek minél több szülőhöz is el tudjanak jutni.
 
A konferencia résztvevői
A konferenciát a szülőséggel és családokkal foglalkozó szakmai szervezetek képviselői, az ilyen területen működő civil és önszerveződő közösségek képviselői, és az érdeklődő szülők, valamint az ELTE dolgozói és hallgatói részére szervezzük. Ezek a szakemberek és szervezeti vezetők  alkalmasak és képesek továbbvinni a gondolatokat a saját munkájukba, környezetükbe, ezzel erősítve a konferencia hatását.
 
A konferencián való részvétel ingyenes, de szervezési okok miatt kérjük az előzetes regisztrálást.
  
A konferencia két, egymástól független részből áll
 
Délelőtt – sérült, fogyatékos és tartósan beteg gyerekek családjai helyzetéről, és a szülőknek nyújtható segítségről szól
10.00 – 13.00
Jelentkezési lap délelőttre: 
 
Délután – az általános élethelyzetű gyerekek családjai – beleértve az egyszülős és a mozaik családokat – helyzetéről, és a szülőknek nyújtható segítségről szól
14.00 – 17.30
Jelentkezési lap délutánra: 
  
A konferencia módszertana
Előzetesen összegyűjtött és a résztvevők számára is ismert jellemző és nehéz helyzetek és esetek véleményezése és feldolgozása a szakértő résztvevők részvételével, a Törzsi Tanács módszerével.
 
A Törzsi Tanács módszerének lényege, hogy a Tanács ülésének vezetője felveti azokat a kérdéseket, amelyeket a Tanács elé akar tárni, és ezekre a Tanács tagjai egymást követően sorban válaszolnak, illetve mondják el észrevételeiket, a saját szempontjuk, helyzetük, szakértelmük alapján.
A Törzsi Tanács módszerének fontos eleme, hogy a résztvevők nem egymással vitatkoznak, hanem az adott kérdésről mondják el a saját szakértői véleményüket.
A Törzsi Tanács ülésének vezetője a felelős azért, hogy az esetleges vitás kérdéseket egy újabb, kérdés-körben véleményezésre tegye fel a Tanácsa tagjainak.
 
A Törzsi Tanács módszerének előnye, hogy több szempont jelenik meg egymás mellett, nem arról folyik a vita, hogy melyik nézőpont a fontosabb, hanem a beszélgetés azt mutatja meg, hogy egy-egy nézőpontból hogyan lehet látni a problémát, helyzetet.
 
A konferencia, a kérdéskörhöz kapcsolódó szakértők pódium beszélgetésével és azt követő, a résztvevők számára megnyilvánulási lehetőséget biztosító workshop-ok segítségével teremt lehetőséget új gondolatok megismerésére és megosztására.
A konferencia gondolatait összesítve és kivonatoltan is, eljuttatjuk a szülőséggel, gyerekneveléssel foglalkozó államigazgatási és civil szakmai szervezeteknek.
 
A konferencia nyitott minden érdeklődő számára, de mindkét részre külön kell regisztrálni.
  
A Konferenciára eddig meghívott szakértők:
  
Topolánszkyné
Dr. Zsindely Katalin
kiképző családterapeuta
Lilling Tamás
kuratóriumi elnök – közösségfejlesztő
Tóth Julianna
Bátor Tábor alapítvány
Dr. Radványi
Katalin PhD
gyógypedagógus, szakpszichológus
Mészáros Lőrinc
gyógypedagógus, Egy Másik Út Tanácsadó és Terápiás Központ
SOTE I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Gyermek- és Ifjúságpszichiátria
Dr. Gádoros Júlia
Vadaskert Alapítvány tudományos igazgató

Dr. Barát Katalin
pszichiáter - kiképző családpszichoterapeuta
Dr. Herczog Mária
Egyetemi docens Eszterházy Károly Főiskola
A Család, Gyermek, Ifjúság egyesület és az Eurochild egyesület elnöke
Dr. Somlai Péter
Professor emeritus, ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézet
Rózsa Mónika
gyermekpszichológus
Péterfi Ferenc
közösségfejlesztő
Dr. Trencsényi László
egyetemi docens, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar
Téren Gyöngyi
Széchenyi Úti Óvoda Ugyeri Tagóvodája Cegléd
szegregáltan működő tanyasi óvoda vezetője
 
 A Törzsi Tanács beszélgetéseket vezeti
* Jobbágy Mária
* Szentirmai Judit 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr175292615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása