A túlzott alkoholfogyasztás már önmagában is, az alkoholisták jellegzetes egészségtelen életmódja pedig együttesen növeli a rákos megbetegedések kialakulását és a halálozás esélyeit.

 

Az alkoholisták sokkal magasabb arányban halnak meg rákos megbetegedésekben, vagy más okokból, mint a népesség többi tagja. Olasz kutatók 2300 férfi és nő alkoholfüggőt vizsgáltak meg, akiket 1985 és 2001 között a Firenzei Alkoholelvonó Intézetben kezeltek. A kutatók az adatok alapján azt találták, hogy az alkoholistáknál - a lakosság többi tagjához képest - sokkal nagyobb arányban alakul ki garat- szájüregi-, gége- valamint májrák. Náluk ráadásul szintén magasabb volt a nyelőcső-, a végbél-, a mell- illetve a hasnyálmirigyrákos megbetegedések aránya, és nagyobb eséllyel is haltak bele ezekbe a betegségekbe. Mivel ezek az emberek eleve egészségtelenebbül élnek, jó eséllyel alakul ki náluk cukorbetegség is, és az egyéb idegrendszeri-, érrendszeri-, légúti-, emésztőrendszeri problémák is gyakoribbak náluk.

A női alkoholisták túlélési esélye mégis magasabb

A világon előforduló betegségek 5, valamint az összes haláleset 4 százalékáért az alkohol a felelős. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a női alkoholbetegek túlélési aránya magasabb volt, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy ők általában több segítséget kapnak. "Nyilvánvaló, hogy az alkohol számos emberi szerv működését és felépítését veszélyezteti, emiatt közvetlenül növeli a halálozás kockázatát. Más szempontból az alkoholfüggők jellegzetes életmódja: a dohányzás, droghasználat, felelőtlen szexuális élet, és az egészségtelen táplálkozás szintén növeli a kockázatok arányát" - mondta Domenico Palli, a kutatás vezetője.

Medipress 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr385233693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása