Az autizmus, az Asperger szindróma és a pervazív fejlődési zavar összefoglaló elnevezése, melyre elsősorban a társas érintkezésekben és a kommunikációban jelenlevő korlátozottság, valamint a repetitív tevékenységek jellemzőek. Az utóbbi négy évtizedben jelentősen megnőtt az autizmussal küzdők száma, és mára az Egyesült Államokban minden 88. gyereknél kimutatható a betegség valamelyik változata.  

 

Dr. Mark Weiser, a Tel Aviv Egyetem Sackler Orvosi Kar kutatója nemrégiben arra a megállapításra jutott, hogy az autizmus spektrum zavar gyökerei ugyanazok, melyekre egyéb mentális betegségek, például a skizofrénia vagy a bipoláris zavar is visszavezethetőek. Amint azt dr. Weiser kifejtette, noha az autizmus és a skizofrénia első pillantásra két teljesen különböző betegségnek tűnik, valójában számos közös vonásuk van, többek között a társas és kognitív képességek hiánya, valamint a mindennapi életben történő önálló boldogulásra való képtelenség.

Családban marad

Izraeli és svéd adatok tanulmányozása során a szakemberek arra a felismerésre jutottak, hogy a két betegségnek közös genetikai gyökerei vannak, és a kettő halmozottan jelentkezhet egy-egy családon belül. Kiderült, hogy azoknál, akiknek skizofrén testvére van, 12-szer nagyobb eséllyel jelentkeznek az autizmus tünetei, mint azoknál, ahol nincs skizofrén a családban. A tanulmányban arról is beszámoltak a szakemberek, hogy hasonló, bár kisebb mértékű összefüggés a bipoláris zavar esetében is kimutatható volt. 

DRportál 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr625144057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2013.04.08. 19:29:06

"társas és kognitív képességek hiánya" Aspergeresekre nem jellemző. Főleg a kognitív nem.
süti beállítások módosítása