A kormány keményen fel akar lépni a dizájner drogok ellen, és így támogatja egy globális adatbázis létrehozását – mondta Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki az ENSZ Kábítószer Bizottságának (CND) ülésén vett részt Bécsben.

Az Egyesült Királyság határozati javaslatban szorgalmazza egy ilyen korai globális előrejelző rendszer létrehozását, ezt más országokkal együtt Magyarország is támogatja – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékese. Az ilyen, vegyi úton előállított, tudatmódosító hatású anyagokból szinte minden héten jelenik meg új a piacon, és ezzel a problémával minden országban találkozni lehet – mondta.

Mint kifejtette, az EU nem minden országa ért egyet teljes mértékben a kezdeményezéssel. Egyes országok úgy látják, hogy a rendszer a dizájner drogok listázását jelentené a büntethetővé nyilvánítás céljával, és nem támogatják ezt a javaslatot. Kiss Norbert szerint Magyarország álláspontja az, hogy nem a már bevizsgált szerek listázásáról lenne szó, hanem egyfajta korai előrejelző rendszerről, ami az újonnan felbukkanó szerek jelzésével jobb prevenciót tesz lehetővé.

„A válasz nem a struccpolitika, hanem hogy kiállunk és megfogjuk egymás kezét” – mondta Kiss Norbert, aki szerint több más európai ország mellett Magyarország az elsők között hozott létre úgynevezett C listát. A szereknek a listára kerülésétől számítva egy év áll a hatóságok rendelkezésére ahhoz, hogy megvizsgálják, valóban történik-e visszaélés vele, és ebben az esetben büntethetővé tegyék a használatát, vagy az ellenkező esetben levegyék a listáról.

Az Európai Unión belül jelenleg is létezik egyfajta előrejelző rendszer – mondta Müller Éva nemzeti drogkoordinátor. Mint elmondta, ez az EU Drog Monitoring Központja keretében működik. Magyarországon a Nemzeti Drog Fókuszpont, az Emmi háttérintézménye az a szerv, ami tájékoztatást tud adni a megjelent szerekről, klinikai és társadalmi hatásaikról.

Kiss Norbert szerint az államtitkárság terve az, hogy előtérbe állítsa azokat a társadalmi problémákat, amik a kábítószer-fogyasztáshoz vezetnek. Míg sok harmadik világbeli országban a tömeges szegénység ilyen társadalmi probléma, Magyarországon néhány esetben az elszegényedés, máskor például a munkanélküliség áll a háttérben – mondta. „Sok esetben a sport is lehet megfelelő válasz a fiataloknak a drog helyett, azt szeretnénk, hogy valódi szenvedélyük a sport legyen” – mondta Kiss Norbert. 

MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr365131632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.