Már elérhető a kormány honlapján a nemzeti drogstratégia véleményezésre közzétett tervezete.

  

A 2010-2018 időszakra vonatkozóan az Országgyűlés 2009 decemberében fogadta el az akkori kormány által beterjesztett "Nemzeti stratégia a kábítószer-probléma kezelésére" című dokumentumot [106/2009. (XII. 21.) OGY határozat] – emlékeztetnek a honlapon, egyúttal jelezve, hogy a korábbiaktól eltérő szemléletmód megjelenítésének igénye új drogpolitikai dokumentum kialakítását tette szükségessé”.

A szakmai indoklás szerint részben jelentős változások történtek a kábítószer-probléma kezelésében érintett egyes részterületeken illetve ezek feltételrendszerében, mélyreható társadalmi és gazdasági változások mentek végbe, részben jelentős negatív elmozdulás történt az egyes szerhasználati tendenciákban.

Az új nemzeti stratégia a 2013 és 2020 közötti időszakra, azaz nyolc évre állapít meg célkitűzéseket azzal, hogy az azok megvalósításához szükséges konkrét feladatok szakpolitikai programok keretében fejtik majd ki részletesen.

A tervezet egészségügyi következményeiről már a csatolt hatásvizsgálat beszél, eszerint: „a fiatalkorúak általános egészségi állapotának javulása várható a szerfogyasztási szokások előnyös változásai következtében (csökkenő illegális és legális szerfogyasztás). A Stratégia megvalósítása pozitív irányban befolyásolja a fiatalkorúak és fiatal felnőttek lelki egészségét az iskolai egészségfejlesztés és drogmegelőzés támogatásával. Másrészt a már szerfogyasztás miatt egészség-kockázatnak kitett fiatalok és fiatal felnőttek egészségi állapotának javulása várható. A problémás szerfogyasztók és függők kezelésbe jutási esélyeinek javításával, illetve a felépülés-központú ellátás-szervezési célrendszerével a gyógyulás esélyeit javítja ezekben a csoportokban. A Stratégia megvalósítása egyes konkrét területeken is a megbetegedési, baleseti és halálozási kockázat csökkentését célozza, ilyenek ilyenek pl. a közúti közlekedés, munkahelyi balesetek és szerfogyasztásból adódó egyéb kockázatok” – foglalják össze a jogalkotó reményeit a hatásvizsgálatban.

Véleményzeési határidő: 2013. március 25. Véleményezési cím: kristof.teglasy@emmi.gov.hu . A teljes dokumentumot innen töltheti le

kormany.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr955131488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.