Az elmúlt fél évben már nem nyúlnak olyan nagy számban a dizájner drogok után a pécsi fiatalok, mint korábban. Az ok, hogy tiltólistára kerültek az addig legális vegyületek is. Ezzel együtt nem csökkent jelentősen a droghasználók száma, hanem inkább a bevált, tiltott szereket választják.

A pécsi drogambulancia szerint nem szorította vissza jelentősen a pécsi kábítószerező fiatalok számát az a tavalyi rendelet, amely az úgynevezett dizájner drogok alapvegyületeit helyezte tiltólistára. Bár vannak, akik az eddig legálisan hozzáférhető, akár interneten is rendelhető anyagokkal leálltak, s nem választanak illegális szereket, a használók túlnyomó többsége továbbra is keresi a bódulatot.

- Nagyjából minden harmadik pécsi középiskolás kipróbált már valamilyen kábítószert, ezek tizede rendszeresen nyúl a szerekhez, míg a függők egy százalék alatt vannak – mondja Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője. Szerinte a fogyasztók túlnyomó része visszakanyarodott a jól ismert, bevált, hatásaiban könnyebben kiszámítható marihuánához és a feketepiacra visszatérő amfetamin-származékokhoz.

„Visszatértek a bevált szerekhez”

- Ennek részben a tiltás, azaz a hozzáférhetőség korlátozódása az oka, másrészt a dizájner drogok eredete, összetevője, minősége rendkívül tág keretek között mozgott, mozog. Sok fiatal ezektől – például a korábban elterjedt MDPV-től – néhány hetes használat után paranoid, skizofrén tüneteket produkált; emiatt tavaly rengetegen kerültek be hozzánk. Az ő számuk mára töredékére esett vissza.

- A dizájnerekkel leállók kilencven százaléka továbbra is keresi a szereket, de mivel nehezebb hozzájuk jutni, mint a korábbi rendelhető anyagokhoz, jelentős az alkoholt választók aránya is. A „legális drog” ugyanis folyamatosan hódít a fiatalok körében – von mérleget Szemelyácz.

Roland, az egyik pécsi szakközépiskola végzőse azt mondta lapunknak, társai már a tiltás előtt abbahagyták a dizájner drogok használatát a különböző kórházi esetek, az anyagok bizonytalan hatásmechanizmusai miatt érzett félelmükben.

– Akiket én ismerek, leggyakrabban füvet használnak, azt persze több formában, no meg a különböző tömény szeszeket fogyasztják a bulikban – mondja.

Több pécsi tanárt is megkérdeztünk, vettek-e észre jelentősebb változásokat a fiatalokon az elmúlt fél évben, de nem számoltak be ilyesmiről, vagy nem figyeltek fel rá.

– A másnaposság általános jeleit látom olykor, de hogy a gyűrött arcokat az alkohol fogyasztása váltja-e ki, vagy a drogoké, nem tudom. Komolyabb eset szerencsére nálunk nem történt szeptember óta – mondja Gabriella, egy harmincas pécsi középiskolai tanár.

Mennyibe kerül, mi a jel?

A leggyakrabban használt marihuána grammja a feketepiacon ma 2 és 3 ezer forint között mozog, míg az amfetamin-származék speedé 4-6 ezer forint körül jár, egy-egy extasy 1500-2000 forintba kerül. S hogy miből lehet megállapítani, hogy gyermekünk fogyasztja-e a szereket? A tünetek szinte mindegyiknél megegyeznek: a használók fáradékonyak, levertek, ok nélkül heves érzelmeket nyilváníthatnak ki, jel lehet a beesett szem, a hamuszürke arc, s a fokozott pénzköltés, a barátoktól való kölcsönkérés.

Pécsma - Korb Zoltán