A rendszeres számítógép-használóknak akár a 30 százaléka komputerfüggő lehet Magyarországon – hangzott el a Magyar Pszichiátriai Társaság győri vándorgyűlésén. 

 

A számítógép-függőség változó trendjeiről tartott előadást Rappant György a pszichiátriai társaság győri vándorgyűlésének addiktológia szekciójában.

A szakember szerint nehéz pontosan meghatározni, hogy hányan szenvednek a komputerfüggőségben a világon és Magyarországon. Egyes számítások azt mutatják, hogy a rendszeres géphasználóknak akár a 30 százaléka függő lehet. Egy évvel ezelőtti adatok arra utalnak: a főiskolások 4 százalékát mindenképpen érinti ez a pszichiátriai jelenség.

Melyek is a függőség tünetei? – vetődik fel a kérdés. Az előadásból kiderült, hogy a tevékenység kényszeres, rituális jellege, az időérzék elvesztése, a szorongás, a düh, a sóvárgás, az indulat, ha nincs on-line kapcsolat, a fontos tevékenységek elhanyagolása mind-mind figyelmeztető jele lehet ennek az állapotnak.

Formája szerint beszélhetünk a számítógéptől, a felnőtt tartalomtól, a chattól, s az on-line szerencsejátékoktól való függésről. Előfordul az is, hogy valaki a hardverek és a szoftverek gyűjtésének a szenvedélybetegségében szenved.

Nem könnyű meghúzni a határt a számítógépek rendszeres használata és a függőség kialakulása között. Függőségről akkor beszél a szaktudomány, ha használója érzelmet érez a számítógépezés iránt, képtelen lemondani róla, egyre több időt akar a komputer előtt tölteni.

Az addiktológus arra is kitért, mi okozza, idézi elő a függő állapotot. Szerepet játszik benne többek között a genetika, a szociális kapcsolatok hiánya, a virtuális személyiség csábítása, de bizonyos pszichiátriai kórképek – depresszió, szorongás, fóbia – is felelősek lehetnek érte.

A függőséggel azért kell foglalkozni – hangsúlyozta az előadó -, mert sok veszélyt hordoz magában. A kisgyerekek a chat révén olyan emberekkel kerülhetnek kapcsolatba, akik kifejezetten veszélyesek lehetnek a számukra. Az állandó és függő komputerezés, internetezés az egyén szociális izolációjához vezet. Aki a számítógép előtt ül, az elhanyagolja egyéb tevékenységét, például a mozgást, vagy egyéb iskolai, családi, munkahelyi kötelezettségeit.

Komoly veszély, hogy a közösségi oldalakon az ember egész élettörténete és kapcsolatrendszere visszakövethető.

A szakember a nevelés fontosságát hangsúlyozta, korlátozni kell akár önmagunk számára is a napi géphasználatot. A súlyos függőség esetén csoportterápiára vagy akár gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Győrplusz

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr495062075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.