"Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere a hat legnagyobb tűforgalmat lebonyolító szervezet számára összesen 6 millió forint összegű egyedi támogatás biztosításáról döntött, a szerződéskötés már megtörtént. Ez az összeg, illetve az ebből történő eszközvásárlás megnyugtatóan rendezi az átmeneti tűhiányt" - részlet az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéből ( 2013. január 20). Vasárnap este óta sokan hívtak minket, hogy velünk örüljenek, megoldódott a tűcserék krízise. Az alábbiakban szeretnénk a most történtek hátterét kicsit megvilágítani, egyben már előre magyarázatként is szolgálni arra a véletlen esetre, ha a következő hónapokban netán megint a tűcserék bedőlésének esélyéről, és hazai  HIV járványveszélyről lenne majd hangos a sajtó.  Arra az esetre, amikor a civilek telhetetlennek tűnnek majd, akiknek bezzeg hiába nyújtotta az állam a kisujját...

2012-ben a Nemzeti Drogstratégia és annak cselekvési tervének hiánya miatt, a pályázati rendszer szétverése, bizonyos  támogatások megszűnése következtében az ártalomcsökkentő szolgáltatások, kivált a folyamatos fogyóeszközt igénylő tűcsere szolgáltatások, a teljes ellehetetlenülés közelébe kerültek. Volt amelyik megszűnt, volt amelyik "ideiglenesen" bezárt, de szinte mindegyik jelentős korlátozást vezetett be az ártalomcsökkentő eszközök hozzáférésében. Mikor ez az állapot is tarthatatlanná vált, 2012. októberében a tűcserék és az Ártalomcsökkentők Szakmai Szövetsége (ÁSZ) többszöri kérésére, szakmai egyeztetőt hívott össze a minisztérium. A szakmai egyeztetőn az ÁSZ 2.000.000 Forintban határozta meg az 5 budapesti tűcsere (+a legnagyobb forgalmat bonyolító vidéki tűcsere) minimális tű-költség igényét 2012 végéig. Ez ott és akkor csak a tűkre vonatkozott,  tehát nem volt a kalkulációban sem a használt fecskendők elszállításának, sem további létfontosságú ártalomcsökkentő eszközök és szolgáltatások költsége,  és a jelzésünk az volt, hogy ez  csak 2 hónapra, 2012 végéig oldja meg a krízist. Ennek az összegnek a biztosítására a minisztérium ígéretet tett.

2012. november közepén a minisztérium tájékoztatott minket arról, hogy a 2 milliós krízis támogatást, ún. egyedi támogatás formájában tudják adni az egyik civil szolgáltatónak. A pályázatot és annak lebonyolítását, az érintett szervezetek teljes egyetértésével,  a Drogprevenciós Alapítvány vállalta magára.
2012. decemberében a minisztérium tájékoztatott minket arról, hogy a 2 millió Ft helyet 6 milliót adna a budapesti tűcseréknek (+1 vidéki tűcserének, Miskolcon), de 2013 közepéig (!) történő felhasználással. Szintén 2012. decemberében azt az információt adta a szaktárca, hogy a minisztériummal kötendő egyedi támogatás aláírható, de kifizetés csak 2013 január 18-a után várható.
2013. január 20-án  a támogatás még nem érkezett meg, de a minisztérium közlemény kiadását érezte szükségesnek, sőt még aznap este, Téglásy Kristóf ifjúsági főosztályvezető, az ATV  "Szabad Szemmel" c. műsorában (az adás 51. percétől megtekinthető), tulajdonképpen mint jóságos Mikulásról beszélt a miniszterről, aki a kért 2 millió Ft-ot megháromszorozta.

Szóval pénz még nem jött, de az "átmeneti tűhiány" így rendeződött, most mondjuk úgy, megnyugtatóan. A 2012-es biztosan, hiszen már 2013-at írunk. Nem beszélve arról, hogy 2011-ben még pályázati úton, egyes ártalomcsökkentő programok nyerhettek az eszközök beszerzésére akár 6 millió forint forrást is, nem az 5+1 legnagyobb tűcsere összesen.

További kiegészítések, amík már szabad szemmel nem láthatók:

A tűcsere programok jellemzően a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátására kiírt, három éves befogadással működő szolgáltatásaikból tudnak "kiszámíthatóan"gazdálkodni. Az általában évi 6 millió támogatás, havi szinten bruttó 500 ezer Ft-os játékteret jelent, amiből ki kell fizetni a törvény által előírt végzettséggel rendelkező szakmai stábot (3 teljes állású, vagy 1 teljes és mondjuk 4 fél+ 1fő konzultáns havi 4 órában), járulékot, rezsit, helyiségbérletet, a tűcsereszközt, HIV és Hepatitis szűréseket, a szervezeti management költségek programra eső részét,  PR-t, ( mert ugye elvárható, hogy a program saját maga is dolgozzon a hosszú távú fenntarthatóságán), szupervíziót, továbbképzést,  mindent, ami egy normális világban elkelne.  2012 elején nem kaptuk meg a kért IX. kerületi alacsonyküszöbű támogatást, de a területi ellehetetlenedés kapcsán támadt vihar hatására új pályázatot írtak ki, amiben már nyertünk, méghozzá visszamenőleg, áprilistól. A döntés nyár elején jött meg, a támogatási pénz 2012 DECEMBERÉBEN! Tehát ez idő alatt minden szervezet megszülhette a maga remek megoldását, tartalékok felélése, kölcsön, átcsoportosítás, rulett?, mert pont 9 hónapunk volt rá. A Kék Pont még örülhetett, mivel sikeresen pályázott egy nemzetközi szervezetnél 2012 augusztusában, és decemberben az AIDS elleni küzdelem Világnapjának kapcsán  5 millió Ft-os támogatásban részesülhettünk, a MAC Foundation jóvoltából. Tehát most az a biztos, hogy idénre van kapott normatíva típusú támogatás, (ami  a személyi kifizetésekre sem elég) és 5 millió Ft adomány, no meg a most már majdnem megkapott egyedi támogatás ránk jutó része. Mivel mi úgy döntöttünk, hogy csak abból a pénzből tervezünk, ami már a számlánkon van, most a korlátozásunkon úgy alakíthattunk januártól, hogy jelenleg a tűcserében 3 steril  fecskendőt adunk ki és kettő használtat  tudunk cserélni/kliens. 

Kékpont 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr815035916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása