dr. Zacher Gábor a GHB-s lánclevélről 

Utánajártunk, vajon van-e valóságalapja annak a lánclevélnek, ami Dr. Zahcher Gábor aláírásával terjedt az Interneten 2009-ben, és a napokban újra felbukkant, jellemzően a Facebookon. Hol Dr. Zacher Gábor fotójával, hol pedig egy kórházban készült képpel. 

SZM

A lánclevél szövege:

“Mindenki Figyelmébe Ajánlom!

Van egy GHB nevű szer,színtelen, szagtalan, íztelen, festéklemosó szer, 3000 Ft-ba kerül egy üveg, bárki szabadon megvásárolhatja boltban illetve rendelheti a neten.

Pár csepp italba csöppentve kb. 10 perc leforgása alatt teljes tudatkiesést okoz, néhány mp szédülés után ájulást.Hétvégi diszkókban a kiszemelt áldozat poharába cseppentik, amikor nem figyel oda.Miután összeesik,a “segítőkész” szemtanúk kiviszik és elrabolják végleg,vagy a nemi erőszak idejére,ami nem erőszak, hisz magatehetetlen az ember.

A szer gyorsan kiürül a szervezetből:az illető hamarosan magához tér,legfeljebb nem érti,hogyan került az adott helyszínre.Gyakorlatilag embert lopnak a szer segítségével.

Előfordul hogy bontatlan (vagy annak tűnő) üvegbe előre beteszik. Pl.:a játékbarlangban a nyertest meghívják egy üveg italra,azután az illető a toxikológián ébred ruházat, pénz, nyeremény, mobiltelefon nélkül.

Védekezni nem lehet ellene,csak megelőzni,azzal ha nem hagyja az ember a poharát felügyelet nélkül,illetve,ha üvegből iszik,a hüvelykujját az üveg száján tartja. Fontos hogy a társasággal érkezők/társaságban levők ne hagyják magukra soha egyik társukat se.

Kérem, adják tovább minél több embernek! Dr. Zacher Gábor toxikológus orvos”

Készítette: Videoklinika

A kép ott az osztályán készült, de nem a GHB anyagtól ilyen a srác!

És a hozzá tartozó fotó:

Dr. Zacher Gáborhoz fordultunk, és megkérdeztük, hogy hallott-e róla, olvasta-e, netán ő írta-e?

“Sem magánemberként, sem orvosként vagy toxikológusként nem írtam és nem is fogok semmilyen körlevelet írni. Természetesen ehhez sincs semmi közöm. Ha bármilyen tudományos vagy orvosi dolgot publikálni szeretnék, nem ilyen pongyolán megfogalmazott, pánikot keltő módon és nem lánclevél formájában teszem”– mondta a toxikológus főorvos.

“Ettől függetlenül az igazság nyomai felfedezhetőek ebben a hoaxban, de a gyerekeket és a bulizó fiatalokat sajnos nem lehet megóvni pusztán a levél továbbításával.”

Kitért, arra is, hogy mit tehettek az aggódáson kívül: “Az egyik oldalról igenis tehetnek a szülők a gyerekekért, mégpedig úgy, hogy felkészítik őket arra, hogy döntéshelyzetben észnél legyenek. Minden fiatal jár bulizni, sőt ez a normális. És mindenhol – az iskolákban is – találkozhat drogokkal vagy olyanokkal, akik megpróbálják rábeszélni őket a kipróbálásra. Ez a döntéshelyzet. Ekkor ők döntenek arról, hogy fogyasztókká válnak-e. A másik helyzet, amikor ezekkel a szerekkel találkozhatnak, az akaratukon kívül történik. Gyakorlatilag ez sajnos kivédhetetlen. Ez az, amikor a poharukba csempészhetnek bármit: mert nem figyelnek vagy ittak már 1-2 pohár bort és elengedik magukat – ezt pedig kihasználják a „beetetők”.”

A főorvos a fotóról nem tudott nyilatkozni, tulajdonképpen akárki feltölthette a netre.

Ez a hoax nem először bukkan fel az Internet világában, már 2009-ben is olvashattátok. Dr. Zacher Gábor már akkor is úgy nyilatkozott, hogy valakik az ő nevében terjesztik ezt a lánclevelet.

Most felkereste őt a Videóklinika stábja is, és lánclevélről készült adásban Dr. Zacher Gábor részletesen elmondja, mi is az a GHB, amiről a hoaxban szó van, mi áll a háttérben és milyen a hatásmechanizmusa.

Nézzétek meg a Videóklinika-anyagát: 

 

A lánclevelet rengetegen megosztották, anélkül, hogy pontos információval rendelkeztek volna a benne foglaltakról. Jótanácsként annyit mondhatunk, járjatok utána egy kicsit, mielőtt megosztotok valamit – így ti sem kerültök kellemetlen helyzetbe, és másnak sem kell magyarázkodnia. :) 

Szeretlek Magyarország 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr725011984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása