A karácsony ünnepe igen kritikus a depressziósok körében, hiszen ez az időszak mindenki számára azokat a fogalmakat hívja elő, mint a szeretet, család, együttlét. Mindezek hiánya súlyos hangulatváltozást idézhet elő, továbbá sok esetben a veszteségélmény feldolgozásának nehézsége öngyilkossághoz is vezethet.

 

Hallottak-e már arról, hogy karácsonyi depresszió? Kimondani is furcsa, azonban valós jelenség. Az advent időszakában, vagyis a karácsonyt megelőző egy hónapban, az emberek többet mosolyognak, az utcák, plázák ünnepi ruhába öltöznek. Mégis megnő az öngyilkosok száma, továbbá az ünnep alatt sokan depresszív tünetekről számolnak be.

Depresszió vs. karácsonyi depresszió

Mint pszichológus, nap mint nap találkozom depressziós beteggel a rendelőben, azonban egyre többet hallom az utcán, vagy akár a baráti körömben hogy „depressziós vagyok”. A depresszió nem azonos az átmeneti rossz hangulattal, szeszéllyel, vagy akár a rosszkedvvel. Az egészséges ember hangulata széles spektrumon változhat, melyet számos tényező befolyásolhat, mint pl. az időjárás, életesemények, különböző stresszt kiváltó helyzetek.

Depresszióról akkor beszélünk, ha valaki nem képes kontroll alatt tartani a hangulatváltozásait és érzelmi megnyilvánulásait.

 

A depresszió az affektív zavarok közé sorolandó, melynek számos fajtája van, azonban mindegyiknél elmondható, hogy a hangulat szélsőségesen, valamint tartósan megváltozik, eltolódik egy irányba. Ennek az a következménye, hogy az érzelmek feletti kontroll csökken, számos esetben elvész. Mindez együtt jár a magatartás változásával, továbbá fizikai és szellemi teljesítmény, szociális kapcsolatok károsodásával. A pszichológusok a karácsonyt is egy stresszt keltő eseménynek tekintik. A karácsonyi ünnepek alatt felerősödő depresszív hangulat más, mint a tartós hangulatzavar, azonban tüneti szinten azonos.

Az ünnep nyomása mint negatív tényező

1923_Sad-Christmas.jpg

A médiumok és a társadalmi normák azt sugallják, hogy a karácsony a legnagyobb ünnepünk, amikor mindenkinek ajándékozni és szeretni „kell” egymást. Az emberek többségére óriási nyomásként nehezedik a társadalom által diktált elvárás, továbbá görcsösen meg akarnak felelni mindezeknek. Ugye ismerős a karácsony előtti nagy rohanás a plázákba, zsúfolt áruházakból ki-be, óriási dugók az utakon, tömegközlekedési eszközökön, és persze a faállítás, díszítés? Az emberek kapkodnak és egyre nagyobb feszültséget élnek meg, így a szeretet ünnepe feszültségforrássá válik: ilyenkor lehet karácsonyi stresszről beszélni. A karácsony előtt, de leginkább az ünnep alatt a stressz mellett megjelenik a depresszió is. Az általános vélekedés szerint az ünnepek alatt, aki család nélkül van az sajnálatra méltó, szerencsétlen. Azok az emberek, akik hajlamosak a depresszióra, érzékenyen reagálnak erre a hangulatra. Felerősödnek bennük a depresszív jegyek, sokszor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy szeretteik távol vannak vagy nincsen körülöttük se barát se családtag.
A magányosság, reménytelenség érzését élik meg, végül kilátástalannak látják az egész világot. Szembesülnek azzal, hogy képtelen nevetni, örülni.

Az öngyilkosság veszélye


Az öngyilkosság gondolata is felszínre törhet, amit komolyan kell venni. Egy magyar kutatás szerint a karácsonyi ünnepekkor kétszer annyi magányos ember kér segítséget és hívja a lelkisegély-vonalat, mint például a nyári hónapokban.
Az ünnepeket átvészelve a tünetek spontán módon enyhülhetnek, ezért fontos minden olyan kezdeményezés akár egyházi, akár szervezetek által nyújtott lehetőség, mely az ünnepek alatt csökkenti az egyedül élő emberek magányosság érzését. Segíteni kell a környezetünkben élő embereken, még ha ez a segítő számára áldozattal is jár.

A huzamosabb ideig fennálló, szélsőséges módon megnyilvánuló negatív hangulat magától nem múlik el, ilyenkor többről van szó, mint karácsonyi depresszió. A depressziót komolyan kell venni és nem szabad moralizálni.

A pszichológiai értelemben vett hangulatzavar az egyén életvitelét, életstílusát jelentős mértékben befolyásolja, vagyis a mindennapi élet fontosabb területét érinti; akár a tanulás, munka, párkapcsolat.

 

Segítséget kell kérni, mert van segítség! 

Csak az első lépés nehéz. A pszichológus az aktuális életnehézségek feltárásában és megoldásában segít, a beteg erőforrásaira, konfliktusmegoldó készségeire építve. A terápiás cél a depresszív tünetek csökkentése és a lelki eredetű problémák megértése, ami lehetővé teszi, a személy normális életvitelét a hétköznapokban.

Makai Gábor
klinikai szakpszichológus
makai.pszichologus@gmail.com
www.makaigabor.hu

Patikamagazin

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr364959236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása