Pszichoszomatikus betegség 

 

A lelki egészség összefügg-e a testi egészséggel? 

 

Pszichoszomatikus - lelki eredetű testi: így hívják manapság a stressz-okozta betegségeket. Nem kevés idő volt, amíg az orvosok rájöttek, hogy van összefüggés a testi tünetek és a pszichés jóllét között.

A kardfogú tigris, a mamut, meg a plaza
 
Hadd világítsam meg evolúciósan, hogyan néz ki ma a stessz-válasz! Menjünk vissza nagyon-nagyon régre, a barlangvilágba, ahol kardfogú őstigrisekkel és hat elefántnyi mamutokkal küzdöttek a férfiak, a nők pedig gyűjtögettek! Mi történt az ember szervezetében, amikor arra készült, hogy elejtse a vadat?
 
Kicsit leegyszerűsítve stresszhormon termelődött, ami megnövelte a pulzust, a vért a belső szervektől a végtagok felé pumpálta, hogy a túlélőösztön által vezérelt "harcolj vagy menekülj" elv a lehető leghatékonyabban érvényesüljön. Amikor megjelent a kardfogú tigris, akkor az emberek rárontottak a "harcolj" elv értelmében, amikor pedig feltűnt a mamut, amelyik akkora volt, hogy ma már egyetlen plaza aulájában sem férne el, akkor az emberek fejvesztve menekültek az ellenkező irányba.
 
A stresszhormon feldolgozása szempontjából gyakorlatilag mindegy volt, hogy a "harcolj" vagy a "menekülj" kódolt programnak engedelmeskedtek-e az emberek, hiszen mindkettő komoly testmozgással járt, ami azt jelentette, hogy az ősember szervezete bőven fel tudta dolgozni a veszély előtt keletkezett stresszhormonokat.
 
A hölgyekkel kapcsolatban is élt a "harcolj vagy menekülj" elv, bár ők nem jártak szervezetten vadászni, inkább a bogyógyűjtögetést vállalták és a családi fészek körüli munkákat, ám abban a cudar világban a vadakkal való megküzdés vagy elfutás az ő esetükben is ugyanúgy fennállt.
 
Erősen mozgáshiányos, modern életünkben hogyan dolgozzuk fel a stresszhormont?
 
Ámde térjünk vissza mobiltelefonoktól hemzsegő, közösségi oldalaktól hálózott világunkba, ahol az oly nehezen megszerzett képességet - a felegyenesedést - az ember nagy erőkkel fejleszti vissza az autójában és az irodájában ülve. Mi történik ma a stresszhormonokkal?
 
A folyamat eleje megmaradt: amikor Ön rákönyököl a dudára a dugóban, amikor a főnöke magához rendeli, amikor a kedves párja azt a rettenetes hangszínt használja, amikor a szomszéd reggel fél hatkor sepreget, míg Ön éppen a bal oldaláról a jobbikra fordul, akkor szervezetében megindul a stresszhormon termelés, ugyanúgy, mint az ősember szervezetében a vadászat előtt. 

A különbség csupán annyi, hogy a ma emberének viszonylag kevés esélye van ezt a felgyülemlett stresszhormont feldolgozni, hiszen a "harcolj vagy menekülj" rész leginkább agyban zajlik és nem valós mozgásokkal. Az agy nem dolgozza fel a stresszhormont, a legtöbb ember pedig nem jár táncot vagy nem megy ki a kosárpályára "egyegyezni" az őt ért stresszt követően.
 
Milyen veszélyeket rejt magában a töméntelen mennyiségű, pangó stresszhormon az Ön szervezetében?
 
Igen, stressz-okozta testi tüneteket. Alapvetően gyengíti az immunrendszer működését, s ennek a pajzsnak a meggyengülése mindenféle betegségekhez vezethet. A betegségek lehetnek öröklöttek, vagy az éppen leggyengébb területen is kialakulhatnak. Mivel az immunrendszer már nem véd mindenhol ugyanúgy, a tünetek gyakorlatilag bárhol felbukkanhatnak. Az immunrendszer erősítése napjainkban nem a testi, hanem a lelki megterhelés miatt vált kritikusan fontossá!
 
Mely testi tüneteknél gyanakodjon pszichoszomatikus betegségre?
 
Krónikus betegségeknél, visszatérő tüneteknél, makacs és zavaró bajoknál mindig gyanakodjon lelki eredetre, főleg akkor, ha a sorozatos orvosi vizsgálatok mindent rendben találnak! Ilyen betegségek lehetnek például a kövektezők:
 
› visszatérő gyomor és emésztőrendszeri problémák: hasmenés, székrekedés, puffadás, görcsök, fekélyek
 
› szív- és érrendszeri problémák: magas vérnyomás, cukorbetegség, érelzáródás
 
› gyakori fejfájás, migrén
 
› krónikus izom és ízületi problémák: húzódás, szakadás, derék-, hát-, váll- és nyakfájdalmak
 
› makacs allergia, gomba
 
› ismétlődő, bőr-, köröm- és hajproblémák.
 
Mit tegyen, mire figyeljen?
 
A tünetek kialakulását két módon előzheti meg, a kialakult tüneteket szintúgy két módon enyhítheti vagy mulaszthatja el végleg:

Aggódjon kevesebbet, tanuljon relaxációs technikákat!
 
1. Iratkozzon be jóga, meditáció, autogén tréning, reiki tanfolyamokra és sajátítsa el az ellazulás művészetét!
 
2. Írjon naplót, blogot vagy beszélgessen sokat a problémáiról!
 
3. Zárkózzon be a mosdóra vagy hajtson el egy hegy tetejére, ahol senki nem hallja és kiabáljon torkaszakadtából! Rendkívüli feszültség-levezető hatása van!
 
4. Nézzen vígjátékot, kandikamerát vagy vicces képeket a neten! A nevetés oldja a szorongást! Emellett stresszhormont gátló jókedvhormonokat szabadít fel, melyek erősítik az immunrendszert.

Végezzen testmozgást, a sport rendkívül fontos a felgyülemlett feszültség 
levezetésében!
 
1. A bevásárló központ parkolójában a legmesszebbi helyre parkoljon!
 
2. Használjon lift helyett lépcsőt!
 
3. Szedje elő a padláson porosodó fitnesz gépet és végezzen hetente legalább 20 perc gyakorlatot rajta! Ha unalmas, nézzen közben sorozatot vagy hallgasson sikerről szóló hanganyagot!
 
4. Biciklizzen, fusson, sétáljon, táncoljon!
 
5. Szerezzen be boxzsákot, stresszlabdát és használja őket akár az irodában!
 
Onlinepszichológia 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr644933188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása