Négy újabb szer került fel az úgynevezett biofüvek listájára. Az egyik kábító hatású szert például fürdősóként árulják az interneten. Közben a feketepiacon nagy tisztaságú amfetamin bukkant fel, ami ilyen koncentrációban igen veszélyes lehet. 

 

Riasztást adott ki a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet, mert nagy tisztaságú amfetamin, valamint úgynevezett PMMA-hatóanyagú kábítószer jelent meg a feketepiacon. Egyúttal négy újabb szer került fel a C listára is:  ezek az ún. biofüvek. Az egyik kábítószer-keveréket például az interneten terjesztik fürdősóként. Az M1 Híradó úgy tudja, az elmúlt hetekben több tasakot is lefoglaltak belőle a rendőrök.

Csesztregi Tamás, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet osztályvezető-helyettese a Híradónak emondta:  a riasztást azért adták ki, mert az elmúlt két hónapban több esetben találkoztak tiszta amfetaminnal, ami fogyasztói adagokban kiszerelve került a piacra. Ez nem a szokásos elfordulási formáka ennek a drogfajtának, azt általában jelentősen felhigítják akár 10-20 százalékos koncentrációra is. Ezek a szerek külföldön már több ember halálát is okozták, ezt szeretnék megelőzni itthon - tette hozzá.

Nem csak az illegális szereknél bővült a választék. Egyre több olyan ún. partydrogot is árulnak, amely még nincs tiltólistán. Egyelőre négy új szerről tudnak a szakemberek, ezeket nemrég fejleszthették ki a Távol-Keleten. Vandlik Erika, az Országos Addiktológiai Centrum vezetője a Híradónak elmondta: a szerek hatása hasonló, mint a cannabisé, azzal a különbséggel, hogy a hatás erőssége egyénenként nagyon eltérő lehet, és a szakemberek egyelőre nem ismerik a hosszú távú hatásukat. 

Hiradó 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr404831875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása