Nem a marihuána, hanem sokkal inkább az alkohol számít az elsőszámú úgynevezett kapudrognak - derült ki a Floridai Egyetem új tanulmányának eredményeiből.

 

A kutatási eredmények ugyan nem valószínű, hogy eldöntik a több évtizedes vitát, mi indíthat el valakit a rendszeres droghasználat útján, de segítséget nyújthatnak az oktatásban résztvevőknek, hogy hatékonyabb prevenciós programokat dolgozzanak ki, mondta Adam Barry, az Egészség és Emberi Teljesítmény Tanszék kutatómunkatársa. „Az alkohol prediktív szerepének felismerése és az alkoholfogyasztás minél későbbi elkezdése jelentős mértékben segíthetik a közegészségügyi dolgozók munkájának hatékonyságát. Biztos vagyok benne, hogy a tanulmány eredményei hozzájárulhatnak az iskolai prevenciós programok hatékonyságának növeléséhez” - fűzte hozzá Barry.

Először az alkoholt próbálják ki a fiatalok

Az új kutatás során Barry és munkatársai összesen 14 577 amerikai középiskolás tanuló adatait elemezte. A tanulóktól megkérdezték, hogy kipróbálték-e már a 11 vizsgált anyag valamelyikét. A szerek között szerepeltek legális anyagok, mint a cigaretta és az alkohol, illetve illegális drogok is, mint például marihuána, kokain, heroin, LSD, amfetaminok, nyugtatók és egyéb narkotikumok.

A felmérés eredményeiből arra lehetett következtetni, hogy nem a marihuána, vagy a cigaretta, hanem sokkal inkább az alkohol az első szer, amit a diákok elsőként kipróbáltak. A megkérdezett tanulók 72,2 százaléka állította, hogy fogyasztott már alkoholt, miközben csak 45 százalék próbálta ki a cigarettát, és valamivel több, mint 43 százalék számolt be marihuána fogyasztásról. A tanulmány teljes terjedelmében a Journal of School Health című szakfolyóirat augusztusi kiadásában jelenik meg.

Forrás: semmelweisfigyelo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr774682924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása