A korábban alkalmazott elzárás helyett csoportos és egyéni foglalkoztatással javítanak a nehezen kezelhető pszichiátriai betegek állapotán a szentgotthárdi intézményben - állapította meg Szabó Máté alapjogi biztos utóvizsgálata. 

 

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonának új vezetője márciusban megszüntette az elkülönítést szolgáló speciális részleget, és a helyén pszichoterápiás egyéni és csoportos rehabilitációs foglalkozásoknak helyet adó szobákat alakítottak ki.

Az alapvető jogok biztosának munkatársai helyszíni vizsgálatuk során azt a tájékoztatást kapták, hogy az orvosok, ápolók a betegekkel együttműködésben enyhítik azokat a problémákat, amelyek kezelését korábban elzárással szándékoztak megoldani. Az elkülönítés helyett alkalmazott munka- és művészetterápiás, egyéni és csoportos foglalkozások jelentősen javítják a betegek állapotát, és kedvezően befolyásolják a személyzet és a bentlakók viszonyát – olvasható a jelentésről készített összefoglalóban.

Az ombudsman üdvözölte, hogy az intézetben a március elején bevezetett változtatásokat hosszú távra tervezik, és ehhez új munkatársakat is felvettek. Egy, a nemzetközi előírásoknak is megfelelő, valóban vállalható bentlakásos intézmény működésének körvonalai már most kirajzolódnak abban az elképzelésben, hogy Európa legnagyobb pszichiátriai intézményét emberi léptékű, kisebb egységekre bontják – vélekedett a biztos.
 

Szabó Máté egy 2010-es jelentésében – akkor még az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként – több alapjog sérelmét is megállapította a szentgotthárdi intézmény speciális részlegével kapcsolatban. Az ombudsman munkatársai a helyszíni vizsgálatuk során úgy találták, hogy többek között az emberi méltósághoz, a személyes szabadsághoz való joggal, valamint a jogbiztonság követelményével is ellentétes a részleg működése. Azt korábban azért hozták létre, hogy elkülönítsék a többi gondozottól a deviáns, időnként agresszív módon viselkedő bentlakókat.

Az alapvető jogok biztosa a héten több vizsgálatot is folytat a szentgotthárdi kistérségben: szerdán és csütörtökön felméri az ott élő nemzetiségek helyzetét, valamint a környezet állapotát, továbbá újabb helyszíni vizsgálatot tart a pszichiátriai betegek otthonában. Szabó Máté csütörtökön a szentgotthárdi polgármesteri hivatalban fogadóórát tart.

Forrás: mno.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr74525223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása