A szakértői vélemény enyhe módosításával máris bulvár-kompatibilisebb a történet

 

A korábbi sajtóhírekből már jól ismert forgatókönyvről olvashatunk a Dél-Magyar honlapján: egy fiatal lány italába Ginát (GHB) kevertek, aki ettől kifordult önmagából és csak a barátja segítségének köszönheti, hogy az este végén a saját ágyában kötött ki. A nagyobb hatás érdekében azonban ismét felmerül néhány megkérdőjelezhető tényező. 

Már a cím – Drogot kevertek Szegeden egy lány italába - nem győzik listára venni az új szereket – azt sugallja, hogy a Gina az utóbbi években terjedő dizájnerdrogok közé sorolható, melyet a kormánynak tiltólistára kell vennie. A későbbiekben a cikk keretes írása és a C-listáról közölt információi is ezt a képet erősíti, noha a GHB már a 2000-es évek elején felbukkant Magyarországon és 2004-ben tiltólistára is került. Így bár madártávlatból tekintve a GHB valóban az újabb szerek közé sorolható, mégis félrevezető a dizájnerdrogok között említeni, hiszen lassan 10 éve szerepel a tiltólistán, ráadásul nem is egy másik kábítószer molekulaszerkezetének „megdizájnolásával” állították elő.

A GHB hatásainak és jogi státuszának elemzése előtt azonban a szerzőnek biztosra kell mennie abban, hogy a leírt eset valóban a Gina számlájára írható. Ő ezt látszólag meg is kísérelte, hiszen az ügy kapcsán megszólított egy szakembert, akitől idézte, hogy „az elmondottak alapján egyértelműen Gináról, vagyis a GHB-ról beszélhetünk”. Kételyeink eloszlatása érdekében mi is felkerestük a szegedi Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum munkatársát, ám érdekes módon számunkra más képet festett az ügyről. Kérdésünkre Arany Zoltán elmondta, hogy a lap megkeresésére azzal válaszolt, hogy az elmondottak alapján csak valószínűsíthető, hogy a lány poharába GHB-t csempésztek, de a rendelkezésre álló információ túl kevés ahhoz, hogy ezt biztosan ki lehessen jelenteni. Valljuk be, ez azért elég távol áll a szerző által leírt egyértelműtől…

Kétségeinket elsősorban az okozta, hogy az eset elszenvedője iszonyatosan erős szexuális vágyról és agresszióról számolt be, melyek nem tartoznak a GHB jellemző hatásai közé, de épp elő is fordulhatnak. Bár az igazságot valószínűleg már nem fogjuk megtudni (hiszen a GHB gyorsan kiürül a szervezetből), fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy sokak legnagyobb fájdalmára nincs olyan drog, ami azonnal és szükségszerűen szexuális gerjedelmet okoz mindenki számára. Bármely drog hatásainak részletezése kapcsán nem lehet eltekinteni a fogyasztott szer mennyiségéről és minőségéről, de a fogyasztás körülményeiről és a használó aktuális lelkiállapotától sem, mert ezek a tényezők alapvetően befolyásolják az élmény jellegét. És ahogyan arra az eredeti nyilatkozatától megfosztott szakértő is utalt: az elfogyasztott szer meghatározása egy élménybeszámoló alapján nem több puszta találgatásnál.

Kardos Tamás
Drogriporter 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr334525246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása