Az alkohollal történik a legtöbb visszaélés, és a férfiak körében az alkoholizmus kifejlődésének esélye kétszerese a nőkének. Egészen napjainkig a sebezhetőségbeli különbség mögött meghúzódó biológiai okok tisztázatlanok voltak.

 

Egy amerikai kutatásnak azonban sikerült felfednie, hogy a dopamin ebben fontos okozati tényező. A katekolamin vegyületcsaládba tartozó dopamint a hipotalamusz és a mellékvese termeli, s az agyban neurohormonként van jelen, egyben két másik fontos neurotranszmitter (kémiai hírvivő vegyület), az adrenalin és a noradrenalin prekurzora.

A dopaminnak tehát multiplex funkciói vannak az agyban, de ebben a kontextusban az örömkeltő effektusai fontosak, mivel az olyan „jutalmazó” tevékenységek során, mint a szexuális érintkezés és a droghasználat, dopamin szabadul fel a szervezetben.

A híres amerikai Columbia és Yale Egyetemek kutatói főiskolás korú, az ún. szociális ivók közé tartozó (akik jellemzően társadalmi eseményeken fogyasztanak csak alkoholt) férfiak és nők alkoholfogyasztását vizsgálták, laboratóriumi tesztek segítségével. Miután a kutatás alanyai alkoholos és nem-alkoholos italt fogyasztottak, minden egyes résztvevő átesett egy speciáis PET (pozitron emissziós tomográf) vizsgálaton. A PET a képalkotó technikák egyike, amely képes az alkohol kiváltotta dopamin felszabadítás képi mérésére.

Ugyanolyan mennyiségű alkoholfogyasztás ellenére, a férfiaknál a dopamin felszabadítás szintje magasabb volt, mint a nőknél. A tudósok a növekedést a „ventralis striatum”-ban, az agy azon területén mérték, amely erősen működésbe lép „jutalmazáskor” (pl. ilyen örömszerző tevékenység az alkoholfogyasztás és a szexuális érintkezés mellett a pénz, továbbá az élelem fizikai megszerzése is), megerősítéskor és az addikció, a szenvedély-függőség kialakulása kapcsán.

„A vizsgálatba bevont férfiaknál a dopamin felszabadítás az alkohol intoxikáció (alkohol okozta örömmámor) szubjektív pozitív hatásaival erősebb kapcsolatot mutatott. Ez hozzájárulhat az alkohol kezdeti megerősítő tulajdonságaihoz, és az iváshoz való hozzászokáshoz.” – magyarázta Dr. Nina Urban, a kutatásról az Elsevier Tudományos Kiadó „Biológiai Pszichiátria” c. szakfolyóiratában megjelent publikáció társszerzője.
 
A kutatási projekt senior szerzője, Dr. Anissa Abi-Dargham ehhez még azt is hozzátette, hogy: „Ennek a kutatásnak egy másik fontos megfigyelése még az, hogy az alkohol kiváltotta dopamin felszabadítás csökkenése volt megfigyelhető az ismételt és erős ivási epizódok során. Ez pedig az alkohol tolerancia kifejlődése, illetve az alkoholfogyasztás szokássá válása szempontjából az „előszobák” egyike lehet.”

A kutatás ezen eredményei azt jelzik, hogy az alkohol dopamin felszabadítást stimuláló képessége fontos és komplex szerepet játszhat jutalmazó hatásaiban, illetve az emberek visszaélési hajlamában. Ez az in vivo (kémcsőben kimutatott) neurokémiai mechanizmus azonosítás, amely segíthet az alkoholizmus nemek szerinti differenciáltságát megmagyarázni, az alkoholizmussal kapcsolatos kutatásokban igen izgalmas előrelépést jelent.

Forrás: diagnozis.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr314346323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása