kormány elfogadta a kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló rendeletet. A jogszabály megalkotására azért volt szükség, mert az utóbbi években ugrásszerű növekedés figyelhető meg a nagyrészt interneten forgalmazott új típusú, úgynevezett dizájner drogok terjedésében. 

A dizájner drogok jelentős térnyerését igazolják a rendőrség tapasztalatai, valamint az e szerek használatával kapcsolatos problémák miatt kezelésre szorulók számának fokozatos növekedése is. Éppen ezért az Európai Unió számos országa – köztük immár Magyarország is – meghozta a megfelelő szabályozást a dizájner drogok ellenőrzése érdekében.

A dizájner drogokat valamely kábítószernek minősülő, ezért szigorúan ellenőrzött anyag kémiai szerkezetének módosításával hozzák létre azért, hogy hatásában az eredeti kábítószerhez hasonló maradjon, de a jogszabályban közzétett listán nem szerepel, így legálisan forgalmazható, használható legyen. A tervszerűen végrehajtott kémiai módosítások szinte korlátlan teret biztosítanak újabb és újabb dizájner drogok létrehozásának. A rendeletben szereplő listára ezért konkrét vegyületek mellett vegyületcsoportok is felkerültek. Ezek az anyagok azonban a hagyományos drogoknál rombolóbb hatásúak lehetnek, s különös kockázatot jelent, hogy – éppen a legális, könnyű beszerezhetőségük miatt – a fiatalokban nem tudatosul a szervezetre gyakorolt pusztító hatásuk.

Lényeges, hogy a dizájner drogok a tilalmazás szempontjából a kábítószerekkel azonos megítélés alá essenek, mert csak így akadályozható meg ezen anyagok ellenőrizetlen forgalmazása és terjesztése. Az ilyen anyagokkal engedély nélkül végzett tevékenység akár 3 év szabadságvesztéssel is sújtható.

A kormány a rendelet tervezetet elfogadta, azonban a hivatalos közzététellel meg kell várni az EU Bizottság visszajelzését a sürgősséggel bejelentett notifikációs eljárásra. A sürgősség elfogadásáról várhatóan március közepéig kap a minisztérium visszajelzést.

(Egészségügyért Felelős Államtitkárság) 

Forrás: kormany.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr884285509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása