Múlt héten adta hírül a Társaság a Szabadságjogokért, hogy Európa legszigorúbb drog- és büntetőjogi szabályozását vezetnék be hazánkban, amelynek részeként már egy füves cigi továbbadásáért is súlyos büntetés járhatna. A törvényi előterjesztés 4 fő pontja (birtoklás, terjesztés: 2-8 évig büntetendő, az elterelés lehetőségének korlátozása 2 évre, és együttműködés a dealerek feladásával, drogreklám) közül én most csak azzal szeretnék foglalkozni, hogy 2-8 évig terjedő büntetést lehet kapni kábítószer-birtoklásért, átnyújtásért és kínálásért is. Vagyis ugyanaz a büntetés fog járni, mint amikor valaki kereskedik a kábítószerrel. Mit jelent ez szakmai szempontból? 

 

A legnagyobb probléma ott van, hogy a törvény nem tesz különbséget a kábítószerek különféle fajtái között és mint tudjuk, a legpopulárisabb illegális szerek hazánkban a marihuána és a dizájner drogok. A dizájner drogok előállítása követhetetlen, de a kormány az előállításhoz szükséges prekurzorokat, vegyületcsoportokat tavasszal fogja tiltólistára tenni. Ami a BTK-módosítás miatt növelni fogja az illegális szerek használóinak a számát, azaz a büntethető fiatalok számát is. A marihuána és a dizájner drogok gyakori használata ugyanis leginkább a 14-24 éves korosztályra jellemző. Ha 14-18 éves korcsoportba tartozik az a fiatal, akit a rendőrség elfog, akkor őt még nem lehet börtönbe zárni, azonban alig van hazánkban talán 2 olyan szolgáltató, aki kifejezetten kamaszokat tudna ellátni, kezelésbe venni.

 
A nagy kérdés számomra, hogy mi lesz ezekkel a fiatalokkal, hová fognak kerülni, milyen büntetést fognak kapni? Több mint valószínű, hogy nem jutnak majd el kezelőhelyekre (mivel egész egyszerűen még nem létezik a korosztályuknak megfelelő létesítmény), hanem még tovább fognak csúszni a lejtőn. Valószínűleg a fiatalkorúak valamely „nagyszerű” intézetébe utalják őket, így bekerülnek a gyermekvédelmi rendszerbe, ami egyenes út a kriminalizálódás felé. 18 évesen, amikor elkapják őket mondjuk heroin-, vagy kokainhasználóként, már börtönbe mehetnek.

Természetesen a marihuánát a kamaszok társasági drogként használják, ugyanúgy, mint az alkoholt. Tehát ha egy cigarettát körbeadnak, akkor máris bűncselekményt követnek el és ha éppen egy 18 éves gimnazistáról van szó, akkor ő máris büntethetővé válhat.

Volt már hasonlóan szigorú drogtörvény, és akkor az volt a gyakorlati tapasztalat, hogy a rendőrségnek jóval fontosabb feladata is volt annál, mintsem hogy fiatalok életét tegye tönkre tudatosan. Lehet bízni abban, hogy nem a 14-18 éves korosztályra fognak rámenni. De egy fiatal, aki már a 20-24 éves korosztályba tartozik és rekreációs használó, kerülhet emiatt kellemetlen helyzetbe: ha a felsőoktatásban tanul, akkor például a karrierjének mondhat búcsút. Közben pedig köztudomású, hogy az egyetemi bulik nem csak alkoholban úsznak, hanem marihuána-felhőben is.

 
Amit ezzel el lehet érni a fiatalok körében, hogy paranoiddá válhatnak a tiltás okozta félelem miatt, amire a dizájner drogok – hatásuknak megfelelően - még egy jó nagy lapáttal rá is tudnak tenni. Tudjuk, hogy minden olyan dolog, amit tiltanak, nagyon vonzóvá válik. Hatványozottan igaz ez a fiatalokra, kamaszokra, akik keresik új, kiterjesztett határaikat és önmagukat, mert ebben az életszakaszukban természet adta tulajdonságuk, és feladatuk is a kíváncsiság.

A törvény tehát, ha ebben a formában megvalósul, nagy valószínűséggel nem azt éri el, amit szeretne. A fiatalok csak azért, mert a törvény mondja, nem fogják nem csinálni, hanem éppen ellenkezőleg, megpróbálják kijátszani a törvényt, bujkálnak, titkolóznak. Valamint, mivel még inkább félni fognak a lebukástól, a kezelésbe is sokkal később fognak bekerülni, így végső soron ismét emelkedni fog a fel nem derített, problémás drogfogyasztók száma.

Gelsei Bernadett
addiktológiai konzultáns

Képek:
graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net
mack2happy / FreeDigitalPhotos.net

Forrás: harmonet.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr424112890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása