Egyelőre nem szabályozza jogszabály az elektromos cigaretták forgalmazását, emiatt silány terméket is kínálnak a piacon. Mivel az Országos Gyógyszerészeti Intézet a nikotint tartalmazó elektromos cigarettákat gyógyszernek minősíti, a tisztiorvosi ellenőrzések során a kiskereskedelmi egységekben beszüntetheti a forgalmazását.

 

– A dohányzásra vonatkozó szabályok szigorítása óta jócskán megnőtt a kereslet az elektromos cigaretták iránt. Ezeket ugyanis bárhol lehet szívni. Már karácsonyra is sokan bevásároltak belőle, január elseje környékén volt érezhető a következő hullám, áprilistól pedig, amikor már büntetnek is a hatóságok, újabb rohamra számítunk – mondta el lapunak Kovács Kristóf. Az E-Lites ügyvezető igazgatójától megtudtuk: a piacon számtalan fajta elektromos cigarettát lehet kapni. Akár már néhány ezer forintért is vásárolhatunk. Szembetűnő azonban a különbség: strapabíróságát, hatóanyagát, s ezáltal az egészségre gyakorolt hatását tekintve. 

A nikotin az elektromos cigiből is a szervezetbe jut – csak a többi káros anyagot kerüli el a fogyasztó. Fotó: Karnok Csaba
A nikotin az elektromos cigiből is a szervezetbe jut – csak a többi káros anyagot kerüli el a fogyasztó. Fotó: Karnok Csaba


– Óriási gondok vannak a piacon. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy senki nem vizsgálja be a Magyarországra hozott termékeket – magyarázta Kovács Kristóf.  

Önbecsapás

– A nikotin hatását tekintve ugyanolyan erős hozzászokást kiváltó kábítószer, mint a heroin. Egyetlen próbálkozás is rászokáshoz vezethet, ezért a megvonása is nagyon nehéz – hallottuk Makk Lászlótól. A Szegedi Tüdőgondozó Intézet intézetvezető főorvosától megtudtuk: a nikotint két módon lehet megvonni a szervezettől. Óriási akaraterővel, egyik napról a másikra, vagy fokozatosan nikotinos rágótabletta, rágógumi, tapasz segítségével. A nikotintartalmú elektromos cigaretták a nikotin vizes oldatát párologtatják el, ezt a meleg gőzt inhalálják a fogyasztók, vagyis gyakorlatilag nikotint lélegeznek be. A cigaretta egyéb káros hatásait ugyan nem fogják érzékelni – a hagyományos cigarettáknál 5000-féle egyéb rákkeltő vegyület jut be a szervezetbe – , viszont a nikotin idegméreg, káros a szervezetre. Így az e-cigaretta önbecsapás, hiszen a függő nem szokik le a cigarettáról, csak egy másik eszközzel veszi magához a nikotint.
 

Bizonyos körök azért lobbiznak, hogy az e-cigaretta a leszokást segítő gyógyászati segédeszköznek minősüljön, és csak gyógyszertárakban lehessen kapni. Egyelőre azonban a nagy hipermarketektől kezdve a piacokig lehet kapni, és az internetről is meg lehet rendelni. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának feladata a dohányzás visszaszorítása Magyarországon. Internetes oldalukon olvasható közleményükből kiderül: hazánkban a termék elektromos jellemzőivel kapcsolatban az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet állított ki igazolást, ez azonban csak a műszaki megfelelőségre vonatkozik. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a nikotint tartalmazó elektromos cigarettákat gyógyszernek minősíti, ezért a tisztiorvosi ellenőrzések során a kiskereskedelmi egységekben elrendelheti a forgalmazás megszüntetését. A Dohányzás Fókuszpont koordinátora azonban arról tájékoztatta lapunkat, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek egyenként kellene bevizsgálnia a termékeket ahhoz, hogy egységes szabályozás születhessen. Ám erre még nem került sor, így senki sem tud semmi konkrétumot a forgalmazás szabályozásával kapcsolatban. A silány termékek azonban nagy veszélyt jelentenek a fogyasztókra. Bizonyos fajták tíz vagy akár negyven hagyományos szálnak megfelelő nikotinmennyiséget tartalmaznak. Mivel ez soha nem ég el, legfeljebb lemerül, addig szívja az ember, amíg nem telítődik vele a szervezete. További veszélyforrás, hogy csokoládé, vanília vagy más kellemes ízben is lehet kapni, ezért a fiatalkorúak számára is vonzóvá válhat. 

Forrás: delmagyar.hu - Bobkó Anna 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr244055070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása