GHB

Januárban több fiatal került életveszélyes állapotba a gina néven ismert drogtól, és nincs garancia arra, hogy a veszélyes szer nem kerül elő újra meg újra. A randidrogot felismerő műszert a fejlesztő cég körülbelül egy év múlva tudja piacra dobni, ezért egyelőre csak a józan észre alapuló megelőző módszerek jöhetnek számításba. A gina színtelen, szagtalan és íztelen, a szervezetből gyorsan kiürül, de az elkerülése viszonylag egyszerű. Nem kell idegentől italt elfogadni, poharat szabadon hagyni.

Testépítés és halál

Az egészségügyben gamma-hidroxi-butirát (GHB) néven ismert gina könnyen beszerezhető, mert a prekurzorait (azok a vegyületek, amikből biokémiai folyamatok során kialakul) bárki megveheti. Az egyik az vegyiparban általánosan használt GBL nevű oldószer, másik az 1,4-butándiol. Ha ezeket lenyeli valaki, az emésztés során a vegyületekből a szervezetben GHB keletkezik (persze senkinek nem ajánljuk, hogy oldószert nyeljen).

A ginát nagyon kis adagban testépítők használják izomnövelésre, nagyobb adagban euforikus állapotot okoz, még nagyobb mennyiségben azonban altatásra is alkalmas. Az utóbbi tulajdonsága miatt hívják a ginát randidrognak, vagy nemierőszak-drognak, mert az áldozat tíz perc alatt elájul, és amikor egy pillanat alatt teljes éberséggel tér magához, fogalma sincs arról, hogy hogyan került az adott helyszínre.

Alkohol fogyasztásakor viszonylag könnyen elkerülhető a túladagolás, mert abból elég nagy mennyiséget kell elfogyasztanunk, hogy a detoxikálóban kössünk ki. A gina esetében azonban nagyon kis dózisokról van szó, egy felnőtt elkábításához négy-öt csepp (körülbelül 0,2 ml) elegendő. Ha a parti hevében egy kicsit jobban megnyomják a pipetta adagolóját, máris életveszélyes dózis kerül a bulizó fiatal szervezetébe, körülbelül fél milliliteres dózis már rosszullétet okozhat. További gond, hogy az alkohollal kevert gina halált okozhat, mert túlságosan lelassíthatja a légzést.

A múlt héten egy húszéves fiatal halt meg valószínűleg gina túladagolása miatt Debrecenben, két társa rosszul lett. Budapesten két fiút és egy lányt szállítottak kórházba, és a lány életveszélyben volt, légzési problémái miatt a mentősöknek intubálniuk kellett. Január 7-én három fiatal férfi került életveszélybe a gina miatt.

Forrás: index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr324047925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása