Túlélte a kábítószer-túladagolást az a három debreceni fiatal, aki a Gina nevü partidrog fogyasztásától került életveszélybe. Negyedik társuk a helyszínen életét vesztette. Folyamatosan új, legális kábító hatású szerek jelennek meg a piacon, miközben csak márciusra készül el a drognak minősülő vegyületek tiltólistája. Zacher Gábor toxikológus szerint érthetetlen a késlekedés. 

Elhagyhatta a kórházat tegnap mindhárom fiatal férfi, akik a GHB, más néven Gina tudatmódosító szertől kaptak életveszélyes mérgezést szerdán egy debreceni panellakásban. 

Egy fiatal a helyszínen meghalt a négy drogfogyasztó közül, egyiküket a kórházban újra kellett éleszteni. A rendőrség megkezdte az érintettek kihallgatását. 

A GHB színtelen, olajszerű folyadék, de megtalálható por és kapszula formájában is. Eredetileg altatóként alkalmazták, de már jogilag is kábítószernek minősül és tiltólistára került. 

A Gina korábban úgynevezett "dizájner" drognak minősült, amely elnevezés abból ered, hogy egy már tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával olyan anyagot hoznak létre, amelynek hatása megegyezik az eredetiével. Az új anyag viszont a tiltó listán még nem szerepel, azaz fogyasztása nem tiltott.

A Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság 2010 decemberében jelentette be a "nemzeti drogstratégia" felállítását, amelynek keretében már nem konkrét szereket, hanem bizonyos alapvegyületeket tiltanak be. 

Az C-lista hivatalosan csak márciustól lesz hatályos, miközben az Interneten folyamatosan hirdetik az újabbnál újabb, még törvényesen forgalmazható szereket. A felmérések szerint évente körülbelül 200-1000 új kábító hatású anyag kerül piacra. Január 1-jétől kilenc új szer került a kábítószerek listájára.

A szakma mindezek fényében nem érti, miért csak márciusra készül el a legális partidrogok kereskedelmének korlátozására alkalmas C-lista - mondta lapunknak Zacher Gábor a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője. Egy-egy vegyület tiltó listára kerülésének folyamata általában hónapokig tart. 
A koordinációs bizottság új szerekkel foglalkozó albizottsága például tavaly négy hónap után nyilvánította illegálissá a mefedron nevű anyagot.
Zacher Gábor szerint az új szerek legnagyobb vonzereje a hagyományos partidrogokkal (ecstasy, metamfetamin) szemben a legalitás és az egyszerű beszerezhetőség. 

A drogfogyasztó az Interneten gyorsan és könnyen vásárolhat magának ilyen anyagokat, büntetőjogi retorziók nélkül. Ezek többségükben Kínából kerülnek Magyarországra, legális utakon. A dealer egyszerűen megrendeli magának a neten, és postán megkapja csomagként. 

A toxikológus elmondta: az orvosi titoktartás miatt nem tájékoztatják a rendőröket az illegálissá váló szerektől mérgezést szenvedett személyekről, tehát a dealerek lebuktatásában közvetlenül nem segíthetnek.

Hivatalos vizsgálat, nyomozás esetén viszont együtt szoktak működni és jelentik, ha "furcsaságokat" észlelnek, például egy adott időszakban viszonylag sokan kerülnek az ambulanciára egy konkrét kábító hatású anyag miatt - tette hozzá Zacher. 

Forrás: nepszava.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr804038872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása