A Szabadító érkezésének örömünnepe

 

A Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon kábítószer-függőségükből gyógyuló kliensei arról beszélgettek: mit jelent nekik a karácsony?

 

"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (János 3,16)

ATTILA
Nagyon szerettem a karácsonyt, a fényeket, a finomabbnál finomabb kajákat és az ajándékokat! Én is megajándékoztam a családot. Közös sütés-főzés, éjféli mise, kirándulás a hóban. Szerettem feldíszíteni a házat és a fát. Az utóbbi időben nem igazán voltak ilyen ünnepeim: miután gyorsan lerendeztük a karácsonyt, elvonultam és anyagoztam, vagy a gép előtt töltöttem az időt. A régi karácsonyokat szeretném, de úgy gondolom soha nem lesz már olyan, mint régen! ...

PALI
Tizenhárom éves koromtól romlottak el teljesen a karácsonyaim. Apám alkoholista volt, én is akkor kezdtem el inni, onnantól csak romlott a helyzet. Elkezdtem keményen narkózni, és ha nem volt fehér karácsony, akkor megoldottam magamnak, hogy legyen. Remélem, hogy békességben és szeretetben tudjuk eltölteni ezt az ünnepet - és tisztán.

KÁROLY
A mostani és az elkövetkező években nyugodt, békés, meghitt karácsonyi ünnepeket szeretnék! Ha most még nem is, de két éven belül már külön lakásban szeretném ünnepelni a karácsonyt, és onnantól kezdve már én szeretném megvendégelni a családomat! Tiszta gondolkodású, anyagmentes karácsonyokat szeretnék ünnepelni, nem úgy, mint amikor 24-én beanyagoztam, hazamentem, megajándékoztuk egymást és anyagoztam tovább. Csak azért maradtam otthon, mert ott is meg tudtam oldani az anyagozást.

MIHÁLY
Mit jelent nekem a karácsony? Nekem nem sokat, talán annyit, hogy még a születésnapom is akkor van. Gyermekkoromban sok meghitt és szép karácsonyt töltöttem el az intézetben. Szerettem nézni a gyertyát, ahogy folyik le rajta a viasz, és nagyon sokat nevettünk, miközben kibontottuk az ajándékokat, nézegettük egymás játékait, ajándékait. Az idei lesz a harmadik tiszta karácsonyom és születésnapom. Nem tudom pontosan, mit várok. Talán azt, hogy feltétel nélkül, szeretettel álljak a többiekhez.

PETI 
Nem emlékszem a gyerekkoromra. 13-17 évesen azt hiszem, vártam a karácsonyt. Az elmúlt 17 évemből két esetre emlékszem: az egyiket a nagy szerelmemmel töltöttem (az volt a legszebb), a másikat pedig a börtönben, ami szintén jó volt. Szeretnék boldog családot! Azt szeretném, amit én nem kaptam meg: békét és nyugalmat. Szeretnék gyereket és feleséget, akiket tiszta szívből szerethetek!

ZOLI
1981-1995 között mézeskalács- és fenyőillatúak voltak a karácsonyaim. 1995-2002-ig már belekeveredett ebbe a speed illata is. 2002-től 2008-ig csak a speed maradt, aztán kiegészült egy kis alkohollal. A tavalyi kivételével az elmúlt öt-hat évben mindig magányosan, beállva töltöttem a karácsonyt. Nem érdekelt, nem kerestem a családom, szégyelltem magam. Észre sem vettem, hogy karácsony van. Tavaly a nővéreméknél töltöttem az ünnepet, én főztem a halászlevet és csöndben figyeltem az ajándékozásnál, könnybe lábadt szemekkel. Nem akartam tavaly sem családban tölteni a karácsonyt, csak nővéremék felhívtak, menjek át, ne legyek egyedül. Szégyenérzet is volt bennem, mert nem készültem ajándékkal az unokahúgomnak. Főleg akkor szégyelltem el magam és kezdtem el bőgni, amikor ő odaadta a sajátkezű rajzát, és hozzátette: nagyon szeretlek!

Forrás: mindennapi.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr953495668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása