Egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota. Miközben növekszik a magatartászavarral és tanulási nehézséggel küzdő fiatalok száma, a Dunántúlon akut esetekben nincs megoldva a kötelező fekvőbeteg-ellátás sem. Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus szerint a problémák oka legfőképp a forrás- és szakemberhiány. A Dél-Dunántúlon nincs olyan krízisosztály, ahol kezelni tudnák a problémás gyermekeket; az osztályos szükséglettel „rendelkező" fiatalokat Budapestre vagy Debrecenbe küldik kezelésre.  


Szemelyácz azt mondja, a korán olvasási vagy magatartási problémákkal küszködő gyerekek jó része kerül az általa irányított megyei drogambulancia „kötelékébe".

- A problémákkal küzdő gyerekek kezdetben marginalizálódnak az iskolában, majd másfajta kapcsolatokat keresnek, ahol bizonyítani szeretnének. Ilyenkor olyan különböző devianciákba sodródhatnak, mint az alkoholfogyasztás vagy a droghasználat - sorolja a szakember.

A szakorvos szerint probléma lehet, hogy későn veszik észre a nehézségeket vagy éppenséggel túlterhelt a rendszer - de nemcsak a pedagógusok, hanem a szakemberek is.

- Ilyen korban mozdul el rossz irányba sok gyerek, hiszen jön a serdülőkor, amikor sokkal könnyebben kerülnek lélektani krízisbe. Ha korán felismernék a problémákat, számos gyermek nem jutna el ideáig - fogalmaz a pszichiáter.

Noha tavaly márciusban a PTE Klinikai Központjának gyermekgyógyászati klinikáján gyermekpszichiátriai ambulancia nyílt, az intézmény nem rendelkezik akkreditált, önálló gyermek- és serdülőpszichiátriai osztállyal, pedig ellátási kötelezettsége van.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQWtLT-WU7JttuI-Z4HyxsayH3f79RdoiYNjqs0IoiP5dl35oI2Szemelyácz doktor szerint az is probléma, hogy a Dél-Dunántúlon nincs olyan krízisosztály, ahol kezelni tudnák a problémás gyermekeket; az osztályos szükséglettel „rendelkező" fiatalokat Budapestre vagy Debrecenbe küldik kezelésre. (Ugyanez a helyzet a szenvedélybetegekkel is: a drog- és alkoholfüggő gyerekek kizárólag felnőtt rehabokon kapnak kezelést.)

- Noha a Dél-Dunántúlon, Szedresen működik egy speciális lakóotthon, a folyamatos szakember- és pénzhiány miatt - mivel a törvényi háttér nem biztosítja e speciális intézmények számára a megemelkedett forrásigényt - nagyon rossz állapotban van - közölte a szakember.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSC4tU6yGJrv4Y12bWfhOv4848uvJyJOAo5Z5FFofZCliB3ZtizNehézséget jelent a gyermekek sürgősségi ellátása, beutalási rendje is. Egyfelől alig van olyan intézmény, ahol megfelelőek a sürgősségi ellátás feltételei, másfelől nincs hivatalos nyilvántartás sem az ellátóhelyek számáról; így az érintettek kezelése kiszámíthatatlan és esetleges.

Forrás: pecsiujsag.hu 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr553152385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olikincs · http://onlinepszichologia.hu 2011.08.14. 22:29:21

nagyon szomorú hogy ilyen helyzetben van a magyar egészségügy...
süti beállítások módosítása