A bulimiát, az anorexiát és az orthorexiát a köztudatban tipikus női betegségként emlegetik, ám ezek a problémák egyre gyakrabban fordulnak elő a férfiak körében is.

 

Túlzott megfelelési vágy 

A legújabb kutatások szerint a pszichoszomatikus betegségek között egyre előkelőbb helyet foglalnak el az evés-, illetve a testképzavarok. A táplálkozászavaros férfiaknál hasonlóak a mögöttes tényezők, mint a nőknél. A kiváltó okok mögött egy problematikus énkép áll fenn, az érintettek jellemzően kamaszkorukig folyamatosan meg akarnak felelni a szüleiknek, majd létrejön egy váltás, amikor hirtelen makaccsá válnak: úgy érzik, hogy nem tartják ellenőrzés alatt az életüket és lehet, hogy legalapvetőbb életfunkcióikat sem - vélekedik Futaki Lilla, pszichológus.
 

Thinkstock


Az étkezés zavara, az étel megtagadása szimbolikusan az anyai táplálás visszautasítása és a kontroll átvétele is lehet, így ők talán azáltal élhetik meg az önállóságukat, hogy átveszik az evés fölötti kontrollt. Az anorexia mögött túlzott megfelelési igény s mélyen meghúzódó vágy állhat arra, hogy az illető csodálatot és elismerést váltson ki a környezetéből. Egyes kutatók olyan eredményeket találtak, miszerint ezekben a családokban nem tartották tiszteletben a határokat, s túlságosan belefolytak egymás életébe. 

 

Alultáplált divatvilág

Napjainkban egyre gyakoribbak az étkezési zavarok a fiatal férfiak körében is, ami összefüggésbe hozható a mai szépségideálokkal. A kifutókon a korábbi izmos, atlétatermetű férfiakat felváltották a beesett arcú, betegesen vékony, feminin jellegű modellek, akikre a kamaszok is hasonlítani szeretnének. A társadalmi tiltakozás ellenére a legtöbb divatház még mindig úgy gondolja, hogy a designer ruhák csak a csontkollekciókon mutatnak jól, s ennek a trendnek a fiatal fiúk áldozatul esnek.

Thinkstock


A média által sugallt karcsúságideál elmosta a nemek közötti határokat és a nők mellett sok férfi hírességről is köztudott, hogy evészavarban szenved. Dennis Quaid nem titkolja, hogy éveken át megszállottan számolta a kalóriákat, ahogyan Billy Bob Thornton és Colin Farrell is küzdött a betegséggel. Elton John bulimiás volt, akinek 16 évnyi drogfüggőségébe került, hogy végre ki tudta mondani, segítségre van szüksége.

Kóros testépítés

Különösen a sportolókat érinti az izomdiszmorfia, azaz a testépítéssel kapcsolatos testképzavar, amely gyakran együtt jár a tömegnövelő szerek túlzott használatával. Az inverz anorexia nervosában szenvedők hatalmas izmaik ellenére is túl vékonynak látják magukat, kórosan rettegnek a soványságtól, és ellentétben az anorexiásokkal nagyobb testtömegre vágynak. 

Thinkstock


Kényszeres céljaik eléréséhez órákat töltenek az edzőteremben, speciális étrendet követnek, és ha valami miatt akadályoztatva vannak, komoly szorongással és frusztrációval reagálnak. Ezeknek a férfiaknak az átlagosnál nagyobb az önkritikája, az alacsonyabb önértékelés előbb túledzéshez, majd komoly evészavarokhoz, a későbbiekben pedig súlyos mentális betegségekhez vezethet. 

 

A megfelelő kezelés segíthet

Az anorexia nervosa egy segélykiáltás lehet a környezet felé, hogy vegyék már végre észre, mik a páciens valódi lelki igényei. A betegség halállal is végződhet, ezért nagyon komolyan kell venni. Az anorexia nervosában szenvedőkre nem szabad megbélyegzően tekinteni, hiszen a betegség mögött a tehetetlenség és reményvesztettség érzése húzódik megaz érintett nem tud kiállni önmagáért, ehelyett saját magát bünteti - vélekedik szakértőnk. Ezért nagyon fontos a környezetünkben élők monitorozása, mert a táplálkozási zavarokban szenvedők csak elenyészően kis százaléka kér magától segítséget, így a betegség elfajulhat. Az anorexia nervosa súlyos, makacs jellege miatt gyakran nem elég az ambuláns pszichoterápia, hanem osztályos kezelés javasolt. 
Egy másik kiegészítő gyógymód a családterápia, így a családon belüli kommunikáció megváltozása is elősegítheti a betegség gyógyulását. A mozgásos csoportterápiák támogathatják az érzelemkifejezést és fejleszthetik a testi kommunikáció érzését, ennek kapcsán a páciens ráébredhet arra, hogy sok mindent kifejezhet a testével a környezete felé, ami növelheti az énhatékonyság érzését.

Forrás: life.hu - Császár Zsanett 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr682935865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manóka1 · http://www.personaltraining.hu/ 2011.07.14. 12:43:06

A túledzés is nagyon veszélyes. Itt felsorolják, milyen tünetei vannak, hogyan lehet felismerni.
www.personaltraining.hu/index.php/taplalkozas-egeszseg/orvos-tesztek-kezeles/2505-a-tuledzettseg
süti beállítások módosítása