Soós Mária - addiktológiai főreferens - figyelmünkbe ajánlja a következő cikket : 

Akron, Ohio, május 12. – Kis túlzással ezen a napon született meg az Anonim Alkoholisták mozgalma.

Az Anonim Alkoholisták mozgalom (rövidítve AA) egy sebésznek, és egy menő brókernek köszönhető. Bill Wilson és Dr. Bob Smith 1935. május 12-én találkoztak Akronban (előbbi egy üzleti útra utazott az Ohio állambeli kisvárosba), helyzetüket teljesen reménytelennek tartották, hiszen a kórházi és gyógyszeres kezelés ellenére tovább ittak. Mindketten az alkolholistákat segítőOxford Csoporttal álltak korábban kapcsolatban.

A csoport élén egy episzkopális lelkész, Samuel Schumacherállt, aki Bill Wilson egy barátját spirituális módszerekkel hozta ki az alkoholizmusból. A két alapító ennek segítségével (is) világosodott meg, hittek egy magasabb szinten lévő erőben. A fordulópontot persze kettejük találkozója jelentette (bemutatták őket egymásnak): rögtön tudták, mennyire hatásos, ha két alkoholista elbeszélget egymással. Bob Smith 1935. június 10-én ivott utoljára – sokan ezt a napot tartják az AA megalakulásának.

Ide kattintva Bill Wilson beszél a megalakulásról (a hangján lehet érezni korábbi életének „nyomait”).

Dr. Bob fia vall a kezdetekről, korabeli képekkel: 

1935 végére két csoport is létezett már, majd nem sokkal később New Yorkban, harmadikként pedig 1939-ben Clevelandben alakult névtelen társaság. Négy év alatt 100 embert vontak be a módszerbe.

Ebben az évben a Bill Wilson által írt módszertani könyvet is kiadták, melyben megfogalmazták a Tizenkét Lépést (a Nagy Könyvet 2010-ig 58 nyelvre fordították le). 1941 végére már 6000 tagja volt az Egyesült Államokban és Kanadában az önálló csoportoknak, mára hivatalosan 2 millió, szerte a világban.

Bill Wilson 1971. január 24-én halt meg Miamiban (21 évvel élte túl az 1950-ben, vastagbélrákban elhunyt Smith-t), nem sokkal az AA 35. nemzetközi találkozója után. Itt mondta el utolsó szavait: „Az Isten áldjon benneteket és az Anonim Alkoholistákat”. 

  Az Anonim Alkoholisták Tizenkét Lépése és szabályai: 

A tizenkét lépés alapjai: az AA tagjai első lépésként a beismerést és az élet irányíthatatlanságát jelölik meg. Abban hisznek, hogy egy magasabb Erő helyreállíthatja a lelki egészségüket. Elhatározzák, hogy akaratukat és életüket egy saját felfogásuk szerint Isten gondviselésére bízzák, majd erkölcsi leltárt készítenek magukról.

Megkérik Istent, hogy pótolja hiányosságaikat, majd 8. lépésként listát készítenek azokról, akiket az alkohol miatt valaha megbántottak, őket jóvátétellel kárpótolják. Istenhez fordulnak, és utolsó lépésként „spirituális ébredést éltnek át, megpróbálják ezt az üzenetet alkoholistákhoz eljuttatni, és ezeket az elveket életük minden dolgában érvényre juttatni”.

Az Anonim Alkoholistáknak tizenkét hagyományukban hitet tesznek a többi közt a társaság egysége, a személyes névtelenség, az egyes csoportok függetlensége, nem hivatásos és önfenntartó jellege mellett. Az AA nem kezdeményezi az alkoholista gyógyulását, nem toboroz tagokat, támogat kutatásokat, nem vezet jelenléti ívet és kórtörténetet, nem csatlakozik szociális intézmények tanácsaihoz.

Nem követi vagy befolyásolja tagjait, nem készít orvosi vagy pszichológiai diagnózist, nem nyújt ápolási szolgáltatásokat, kórházi ellátást és orvosi, pszichiátriai kezelést, vallási szolgáltatásokat, nem biztosít lakást, élelmet, ruházatot, nem fogad el pénzt, nem ad ajánlólevelet bíróságoknak, ügyvédeknek, társadalmi szervezeteknek, munkaadóknak. 

 Forrás: hir24.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr742899949

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hová vigyem az alkoholista férjemet? 2011.05.13. 11:33:33

Tisztelt pszichológusnő! kérem, segítsen nekem abban, hová vihetném el férjemet, aki alkoholista a megítélésem szerint, de ő maga ezt nem gondolja, szeretném, ha egy szakember mondaná el ezt neki, talán akkor elhinné. köszönöm, hogy válaszol, Katali...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marilla 2011.05.13. 16:50:25

Tisztelt cikkíró!

"Az Anonim Alkoholisták Tizenkét Lépése és szabályai"

Az Anonim Alkoholistáknak nincsenek szabályai, helyesen írva/mondva Hagyományok vannak.
Kérném ezt javítsa a blogban, ugyanis félrevezető.
Jómagam több éve tartozom ehhez a közösséghez (Anonim Alkoholisták), józanodó alkoholista vagyok és többek között az fogott/tartott/tart meg az AA-ban, hogy nincsenek szabályok, csak javaslatok (hagyományok).

Köszönöm az utólagos helyreigazítást, minden jót kívánok: Marilla
süti beállítások módosítása