A folyamatosan nagy feszültségben élő nőknél változás áll be a szervezet kémiájában, például csökken a szerotonin hormon szintje. Így jutottak az orvosok arra a következtetésre, hogy a depresszió elleni gyógyszereket a stressz kezelésére is bevessék. Ezeknek a szerepe majdnem pontosan olyan, mint az inzuliné a cukorbetegeknél.

Gyakorlati adatok bizonyították, hogy a depresszió elleni gyógyszerek megoldást hozhatnak a feladataikkal nehezen birkózó, túlterhelt nők számára: 1987 és 1999 között Amerikában 37-ről 75 %-ra nőtt a gyógyszerszedők száma. Jelentős változás volt ez, hiszen korábban ilyen gyógyszereket csak klinikailag diagnosztizált depresszióban, a betegség jellegzetes tünetei miatt szenvedők számára írták fel. Így kezelték a levert, érzelmileg labilis pácienseket, akik képtelenek voltak kikelni az ágyból, elhagyni a lakást, vagy szembenézni életük problémáival. Ma már viszont a depresszió elleni gyógyszerek fogyasztóinak nagy része sikeres, társaságkedvelő, munka- és családszerető nő. Gyógyszerhez folyamodnak, mert túl sok teher nehezedik a vállukra.

Nagyon nem ugyanaz

A szorongás és a depresszió két különböző dolog. A tünetek sokszor hasonlóak, álmatlanság, étvágytalanság és ingerlékenység. Nem mindig egyértelmű, hogy a páciens „csak” a túlterhelt, stresszes életmód miatt szenved, vagy depresszió alakult ki nála. A különböző okok ellenére a tünetek és a kezelés azonos: depresszió elleni gyógyszerek alkalmazása. A depresszió elleni tabletták mellett a terápiás kezelés is nagyon fontos. Az igaz, hogy a gyógyszerek segítenek elviselni az egyébként elviselhetetlennek tűnő helyzetet, de önmagában a tabletta nem alkalmas a helyzet megváltoztatására.

Csakis szakorvosi felügyelet mellett

Nagyot változtak a dolgok abban, hogy míg a múltban egy nő csak akkor kapott depresszió elleni gyógyszert, ha pszichiátriai kezelés alatt állt, ma már az ilyen szerek nagy részét általános orvosok írják fel. A mai korszerű szerek biztonságosak, mellékhatásaik rendkívül gyengék. De hosszú távú hatásukról még nem születtek tanulmányok. Annak ellenére, hogy akár a háziorvos is felírhatja, mégis nagyon fontos, hogy a stressz-szorongás miatt gyógyszert szedők szakorvoshoz, pszichiáterhez forduljanak. Az antidepresszánsok szedése, a gyógyszer mással való helyettesítése, sőt abbahagyása is! – csakis az állandó pszichiátriai ellenőrzés ajánlott.

A gyógyszer mankó csupám

A depresszió elleni gyógyszerek szedésének legalább annyi előnye van, mint hátránya. Átsegíthet életünk nehéz, stresszes helyzetein. Hosszú távon persze az segít, ha tudatosan csökkentjük életünk terheit, és pontosan meghatározzuk, mi az, ami fontos számunkra, és mi az, amit egészségünk érdekében ki kell húznunk teendőink listájáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr821352991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása