A drogos kismamák fokozottabb ellenőrzésére figyelmeztetnek egy svájci kutatás eredményei: az szokottnál is jobban károsítják magzatukat azok a függők, akik a drog mellett elvonó gyógyszereket, például metadont használnak terhességük idején.

A vizsgálat során kiderült, hogy a metadon és a különféle kábítószerek – heroin, kokain – párosítása az „átlagos” droghasználathoz mérten is legyengíti, áteresztővé teszi a méhlepényt, ami pedig az embrió vérellátásának méregtelenítését szolgálja. A svájci kutatócsoport éppen ezért fokozott a drogos kismamák szigorúbb ellenőrzésére kéri az összes orvost, addiktológust – így talán elkerülhető lesz a kockázat növekedése.

A metadon magában ugyanakkor kevésbé károsan hat a fejlődő magzat egészségére: míg a heroin kimutatható mértékben járul hozzá a koraszüléshez, vetéléshez, és korlátozza a baba súlygyarapodását is, az elvonó szer használata nem jár ennyire drasztikus hatásokkal – ám elvonási tüneteket így okoz a születés után.

Forrás: orientpress.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr951266645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása