Dr. Zacher Gábor toxikológus volt a vendége az Orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak kedden délután. A szakember nyíltan beszélt arról, hogy ma bizony divat drogozni. Egy hétvége súlyos mérlege: 50 ezren használnak extasi tablettát, ugyanennyien más szereket és 250 ezren marihuánát.

 — Téves azt hinni, hogy a marihuána nem okoz függőséget. 15 éves kutatási eredmények igazolják, komoly veszélyt jelent. A hosszászokás testi és lelki függőséget okoz pszichiátriai következményekkel. Ma, Magyarországon igen korán, 13 évesen kerülnek kapcsolatba a drogokkal a fiatalok. A rendszerváltás éveiben a kezdők a harmincas korosztályba tartoztak, ők azóta „beleöregedtek” a szerhasználók sorába - mondta a szakember.

Dr. Zacher Gábor arra is figyelmeztetett, hogy  egyre többen a Vissza a természetbe! elv alapján a szintetikus szerek helyett a növényi alapanyagúakat keresik. Ehhez sok segítséget ad a globalizáció sikerterméke, az internet.

Sajnos ma sikk és divat drogozni - mondta a szakember. Nem kímél senkit, függő lehet a hajléktalan és a gazdag csemete is. A pénztárca annyiban szab határt, ki, mit (kokaint, vagy nitrohígítót) használ.


S hogy mi tévő legyen ebben a világban a szülő?

 Dr. Zacher Gábor szerint a nevelés példa, a következetes szigor és értékerendközvetítés, a tények megismertetése a gyerekkel igen fiatalon, eredményes lehet. Hiteles helyekről, és ebben az internet a szülőknek is segít, tájékozódhatnak. Ha a szülő tud érvelni, a gyerek reakcióira nem erővel, hanem az ismeretanyagával képes kontrázni, eredményes lehet a szülő-gyerek vita végkimenete. Így könnyebben fogadja el a gyerek, hogy szerhasználat nélkül is lehet teljes, értelmes életet élni, hogy az ilyenfajta örömszerzés nélkül is felkel másnap a nap.

A toxikológus egy 10 éves kifiú édesapja. Azt is elmondta, hogy gyermeke is nyújtogatja kamaszkori csápjait. Ő talán többet tud a droghasználatról, a szerek ártó hatásairól, de soha nem lehet tudni, melyik társaságban, bulin kínálják be droggal. Ha mer nemet mondani, akkor az eddig átadott ismeretanyag nem volt hiábavaló.

Forrás: w3.beol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr401189568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása