Az orvosi értelemben vett depresszió nem azonos a mindennapi élet során gyakran átélt kellemetlen társadalmi, munkahelyi, családi viszonyok okozta elkeseredéssel, szomorúsággal, vagy bosszúsággal. Fennállásához meghatározott tüneteknek meghatározott ideig kell fennállniuk, s ezen tüneteknek elég súlyosaknak kell lenniük ahhoz, hogy a beteg mindennapi életét megzavarják.

 Az ember hangulata széles skálán változhat, és számos tényező – például időjárás, életesemények, stresszorok - befolyásolják. Az egészséges ember azonban többé - kevésbé képes kontrollálni hangulatváltozásait és érzelmi kifejezéseit.

Az orvosi értelemben vett depresszió ennek megfelelően nem azonos a mindennapi élet során gyakran átélt kellemetlen társadalmi, munkahelyi, családi viszonyok okozta elkeseredéssel, szomorúsággal, vagy bosszúsággal. Fennállásához meghatározott tüneteknek meghatározott ideig kell fennállniuk, s ezen tüneteknek elég súlyosaknak kell lenniük ahhoz, hogy a beteg mindennapi életét megzavarják (lásd: Táblázat alul).

Jelenleg olyan okot, amely a hangulatzavarok kiváltásáért egyedül felelős, nem ismerünk. Számos tényező játszik azonban szerepet a hangulatzavarok kialakulásában.

A genetikai vizsgálatok az öröklődés jelentős szerepét támasztják alá a hangulatzavarok létrejöttében. Bizonyos károsító tényezők (sérülések, károsító anyagok) az agyat érve depressziót válthatnak ki. A korai életévek tapasztalatai, a családi légkör, a nevelési módszerek azok a tényezők, amelyek szintén befolyásolhatják (elősegíthetik vagy gátolhatják) a depresszió megjelenését, s felelősek lehetnek az azonos genetikai háttér (pld egypetéjű ikrek) ellenére tapasztalható különbségek megjelenéséért. Számos esetben a depresszió megjelenését stresszt okozó életesemény előzi meg, s ezért azt gyakran a depresszió okaként jelölik meg. Mai tudásunk szerint az esemény csak felszínre hozza a bujkáló (és előbb-utóbb úgyis megjelenő) depressziót.

Annak ellenére, hogy a depresszió igen gyakori és kezelés nélkül akár súlyos szövődményekkel járó állapot, felismerése nem mindig könnyű. A depressziós betegek jelentős hányada nem fordul orvoshoz, mert sem ők, sem családtagjaik nem is gondolják, hogy gyógyítható betegségről van szó, és a panaszokat sokszor egyszerűen csak kifáradásnak, elfásultságnak, vagy a majdnem mindenki életében gyakran előforduló élet-eseményeknek, konfliktusoknak tulajdonítják. Ha mégis orvoshoz fordulnak, a szégyenérzet miatt sokszor nem pszichiátriai betegségük, hanem testi tünetek miatt kezeltetik magukat, s így relatíve gyakori vendégei a háziorvosi rendeléseknek.

A kezeletlen depresszió igen veszélyes állapot, mivel ilyen esetekben jelentősen megnő az öngyilkosság rizikója, valamint annak az esélye, hogy a beteg szorongásait, rossz hangulatát alkohollal, vagy illegális drogokkal próbálja mintegy „öngyógyítás" révén enyhíteni.

Mit tehetünk tehát a depressziós betegek érdekében?

 Legfontosabb a betegség felismerése. Gyanú esetén mindig irányítsuk az illetőt szakemberhez. Amennyiben a beteg orvoshoz menni nem hajlandó, magunk is kérhetünk segítséget, tanácsot. Számos ismeretterjesztő kiadványból tájékozódhatunk, illetve ezek segítségével szembesíthetjük a beteget tüneteivel. Legyünk megértők. A pszichiátriai betegség elfogadása nem könnyű, azonban az első lépés a gyógyulás felé.

Második lépés a betegség gyógyítása. A depresszió akaraterővel nem győzhető le, ezért felesleges, sőt káros ilyesmire („szedd magad össze” stb) biztatni a beteget. A kezeléssel való együttműködés azonban igen fontos dolog. Depressziós beteget akarata ellenére, illetve együttműködése nélkül meggyógyítani szinte képtelenség. Magunk is tájékozódjunk ezért az alkalmazott kezelés felől, hogy segíthessük a beteget az előírtak betartásában.

A depresszió gyógykezelésének alapját az antidepresszánsok, azaz hangulatjavítók képezik. Ezek azok a gyógyszerek, amelyekre a depresszió összes tünete (pl. étvágytalanság, felerősödött testi fájdalmak) is javul, ennek megfelelően az első hetekben alkalmazott nyugtatókon kívül más gyógyszerek szedése nem indokolt. Bár a feszültség rögtön csökkenthető, a depresszió gyógyítása időigényes feladat, érdemi javulás kb 2 hét után várható, ezért legyünk türelmesek a beteggel. Higgyük el, ő valószínűleg még jobban várja a gyógyulást, mint mi.

Főleg a kezelés kezdetén az alkalmazott terápiának mellékhatásai lehetnek, melyek az estek nagy részében pár nap alatt elmúlnak. Igen fontos az orvos objektív tájékoztatása a mellékhatásokról. Ezek eltitkolása vagy túlzott előtérbe helyezése rossz irányba befolyásolhatja az orvos döntéseit.

A depressziós betegek döntő többsége megfelelő kezeléssel teljesen panaszmentes állapotba hozható.

A sikeres gyógyulás után meg kell beszélni az orvossal a további terápia szükségességét. A depressziók nagy része visszatér folyamatos megelőző kezelés nélkül. Az orvos kompetenciája eldönteni, hogy szükség van-e fenntartó kezelésre. Amennyiben a kezelés megszakításra kerül, figyeljünk a tünetek visszatérésére és már kisebb jelek esetén is ne szégyelljünk mihamarabb ismét segítséget kérni.

1. Depressziós, szomorú hangulat
2. Érdeklődés és örömkészség jelentős csökkenése
3. Jelentős testsúlycsökkenés, vagy gyarapodás
4. Alvászavar, csökkent, vagy fokozott alvás
5. Nyugtalanság, vagy gátoltság
6. Fáradtságérzés, erőtlenség
7. Értéktelenség érzése, önvádlás, bűntudat, esetleg depressziós téveszmék
8. Csökkent gondolkodási, koncentrálási és döntési képességek
9. Életuntság, öngyilkossági gondolatok, öngyilkossági kísérlet
10. Testi panaszok (amelyet szervi betegség nem magyaráz), illetve meglevő testi betegség tüneteinek indokolatlan erősödése
 

 

Forrás: lelekbenotthon.hu - Dr. Rihmer Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr771105394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magic11 · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/358-chrysler 2009.05.18. 17:14:19

és a pszichoterápia nem lehet hatásos? csak gyógyszeres kezeléssel gyógyítható/szintentartható betegségről beszélünk? hogy nevezzük amúgy azt, amikor valaki néhány ehhez hasonó tünettel rendelkezik (nem az összessel és nem ilyen szinten), de nem tekinthető ugyan depressziósnak, viszont olyan szinten befolyásolják ezek a változások az életét, hogy az már egyértelműen káros? erre a "hétköznapi depresszióra" milyen módszert lehet alkalmazni? pszichológiai tanácsadás?személyiségfejlesztés?
süti beállítások módosítása