A cikket Soós Mária addiktológiai főreferens ajánlja figyelmébe:
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt. Főként annak, aki nem tud megálljt parancsolni magának. Hogy mi okból nyúl valaki a pohárhoz ... számtalan oka van. Általánosságban megegyeznek a vitázók abban, hogy az alkoholfogyasztással az ember valamilyen hiányt szeretne pótolni. Az alkoholizmus pótcselekvés, sokszor a menekülés egy útja a felelősségvállalás elől.

Magyarországon az alkoholizmus több mint 600 ezer embert érint közvetlenül. De a Kárpát-medence más vidékein sem jobb a helyzet.

Románia lakosságának 22 százaléka rendszeres alkoholfogyasztó

A románok, egy brit felmérés szerint, Európa legtöbb alkoholt fogyasztó polgárai. Az Egészségügyi Minisztérium felméréséből kiderült: a 22 milliós ország lakosságának 10%-a rendszeres alkoholfogyasztó. A városban élők 11%-a, a vidéki lakosság 21%-a rendszeresen iszik. Az érintettekben ritkán tudatosul, hogy szenvedélybetegséggel küzdenek.

Szinte minden család érintett valamilyen módon. Ha nem a családjában, de a rokonságában van egy alkoholista. A nagy veszély ott van, hogy nem beszélünk róla, eltitkoljuk, tehát nem vesszük a problémát komolyan – mondta Rétyi Judit, az Iszákos Mentő Misszió csoportvezetője.

A csoportvezető szerint senki nem akar beteg lenni, az érintettek „elcsúszott emberek”, gyengébb idegzetűek, esetleg személyiségfejlődésben elakadtak. Nem tudják, hogy az alkohol valójában hivatalosan engedélyezett drog.

Az alkoholistákat a gazdasági válság, a pénzhiány sem fordítja vissza a lecsúszásban. A szenvedélybetegek kényszeresen fogyasztanak szeszt. Ha kenyérre nem jut, akkor is az első, hogy meglegyen a napi adag szeszes ital.

Ukrajnában megnőtt az alkoholista nők száma

A 46 milliós Ukrajnában az alkoholfüggők száma hivatalos adatok szerint meghaladja a 2 milliót. Az alkoholfogyasztás átlagosan már 10 éves kortól megkezdődik, és a statisztikák szerint ma már több ember fogyaszt alkoholt, mint a Szovjetunió idején. A nyersanyag is változott: a vodkaivókat felváltják a sörivók, és immár nem érvényes az egykori tréfás szovjet mondás, amely szerint vodka nélkül a sör ablakon kidobott pénz.

- Az utóbbi 2 évben jelentősen megnőtt az alkoholista nők száma – mondja Jelizatveta Juhasz, a Kárpátaljai Megyei Narkológiai Központ osztályvezető főorvosa. Aki szerint a legtöbb esetben az alkoholizmust kiváltó okok között a rossz közérzet, a munkanélküliség, a pénztelenség, a depresszió és a stressz szerepel. Bár maguk az alkoholfüggők ezt nem így látják.

„Én azt mondom, hogy ez öröklött, 100 %-ra tudom" – mondja egy, a nevét és arcát nem vállaló férfi, aki már hatodszor került az intézetbe. A megyében tavaly 18 és fél ezer beteget regisztráltak, ami 40%-al több, mint 10 évvel ezelőtt. Az orvosok szerint az alkoholizmusból gyógyultaknak nagy igényük van az utókezelésre és arra, hogy később is foglalkozzanak velük.

Az alkoholizmus visszaszorítása érdekében az országban január 1-től beszüntették az alkoholtartalmú italok reklámozását.

Szerbiában a kiskorúak 50 százaléka iszik

A 8 milliós Szerbiában a gyerekek 11-től 13 éves korig kétszer többet isznak, mint azonos korosztályuk Európa más országaiban. A szeszt először kíváncsiságból kóstolják meg. Az alkoholt fogysztó fiatalok 7O százalékának egy vagy mindkét szülője alkoholista. A felmérések szerint Szerbiában a kiskorúak több mint 5O százaléka iszik, 2O százalékuk volt már részeg és 7 százalékuk rendszeresen fogyaszt alkoholt.

Olaszországban hagyomány a borkultúra

Olaszországban a több mint kétezer éves borkultúrának még ma is tapasztalni az előnyeit, az olasz családokban nem a kocsmában bánatból, hanem ebédhez, vacsorához isznak egy pohár jó minőségű bort. Persze különbség van az északi és hideg Udine és a déli Róma között, ahol kora reggel grappával kezdik a napot, ahol részeget utcán talán a lengyel bevándorlókkal lehetett először látni. Az alkoholfogyasztás mértéke és szokásai Olaszországban is változtak, ma már az olasz fiatalok is divatból, versenyből isznak, inkább sört és töményet, de akármelyik pizzériában, étteremben láthatjuk, hogy az olaszok ma sem viszik túlzásba: hiába iszik a közel 60 millió olasz évi 30 millió hektoliter bort, az Alpoktól az Etnáig mindenhol kiváló minőségűt, nem száll a fejükbe.

De nem tudni meddig tart még ez az idill, hiszen egyre gyakrabb a részeg okozta halálos gázolás, diszkó utáni autóbaleset, amelyért sokszor az alkohol mellett a drog is felelős.

A TÉRkép vendégei Edit és Péter, az Anonim Alkoholisták klub tagjai. A velük készült beszélgetést nézze meg csatolt videónkon!

Duna Televízió

 

 

Forrás: erdély.ma

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr891105107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerk · www.addictus.blog.hu 2009.05.05. 22:02:24

Valamiért nem működik a cikkhez tartozó videó. Érdemes a Duna televizió portálján megnézni majd.

magic11 · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/358-chrysler 2009.05.18. 17:21:38

hát igen... ezek bizony embertelen adatok. szerintem állami szinten kellene fellépni az alkohol ellen, betiltani a reklámokat és szépen lassan kiszorítani a kultúrából azt a nézetet, hogy "aki magyar (román,szerb,ukrán vagy akármi) az iszik" Nekem is nem egy barátom volt aki kiváncsiságból kipróbálta, aztán olyan társaságba keveredett ahol ez alapvető szokás volt. azóta is rendszeres a célzott berugás és persze más drogok is képbe kerültek. nem azt mondom, hogy nem szabad inni, de az, hogy a mértéktelen ivás társadalmilag teljesen elfogadott, sőt támogatott dolog az felháborító és fájdalmas következményekkel jár.
süti beállítások módosítása