A sport lenne a legjobb megelőzés. A szülőknek nem a gyerek előtt kellene inni és dohányozni, akkor a gyerek nem gondolná, hogy szükség van tudatmódosító szerekre. Életcél nélkül nagyon nehéz – hasonló vélemények érkeztek a betelefonálóktól a drogok terjedésének az  ügyében.

Hogyan lehet hatékonyan megelőzni az alkoholproblémákat, a dohányzást, az elhízást vagy a kábítószerezést? A különböző programok sok pénzt visznek el, de vajon van-e értelme, méri-e valaki ezek sikerességét? Elrettentés vagy megismertetés a cél? Iskolai előadáson vagy médiakampány keretében történjen? Igaz-e, hogy egyes esetekben a megelőzésnek szánt műsor vagy előadás lehet a kedvcsináló a drog vagy az alkohol kipróbálásához?

 Alacsonyan priorizált tevékenység a drogokról szóló előadás – fogalmazott Paksi Borbála. A Corvinus Egyetem viselkedéskutató központjának vezetője szerint azonban vannak eredmények is. A megelőző programok eredményesség irányában való elmozdulás is megfigyelhető. Komplex mezőben hatnak a prevenciós programok, ezeket az alapdimenziók mentén kell értékelni – osztotta meg tudását a hallgatókkal a központvezető. Vízválasztó, hogy interaktív vagy nem interaktív a program! Nem lehet formális az interaktivitás – jelentette ki. Mint jelezte: nálunk poroszos a metodika.

 Sok a betöltetlen lelki szükséglet a gyermekekben – mondta Nerada Mátyás, addiktológiai tanácsadó. Félrecsúszhatnak a gyerekek például egy válás miatt. Elmondta, hogy a kábítószerezés elhagyásáért a szülőknek is változniuk kell. Legelsősorban meg kell érteniük a drogfogyasztás okát.

A megértés és megbocsátás nem feltétlenül segít a kisiklott sorsú gyereken. Nehéz helyzetben maradhat a megértéssel együtt az a fiú, aki valamiképp elveszti apját, nincs apakép előtte. Így keveredhet függőségbe, nemcsak drogfüggőségbe: bandafüggőségbe is. Szerencsésebb az, aki az apaképet torz módon pótoló bandavezér helyett kortárs segítővel találkozik: ő már hitelesen mondja el, hogyan kell kiemelkedni a drog mélységéből, főleg ha ezt a poklot már megjárt fiatalemberről van szó.

 Barna Erika, a Kékpont Drogkonzultációs Központ szakmai vezetője,  Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója érzékeltette a műsorban, hogy igazán hatékony módszer, s főleg egyetlen módszer jelenleg nincs a megelőzésre, nagyrészt a kísérletek zajlanak, de ezek is eredményesek valamilyen fokon.

Civil szervezetek tesznek erőfeszítéseket a fiatalok megvédéséért. A Kompánia Alapítvány például a fiatalok veszélyeztetettségének csökkentését lelki egészségének, önismereti és kapcsolati kultúrájának fejlesztését tüzte ki célul.

A drogmegelőzéssel foglalkozók érdekes megfigyelése: egyes iskolákban a büfésnek van a legnagyobb befolyása a gyerekekre.

Hallgassa meg!

 Forrás: mr1-kossuth.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr941042260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása