Május 1-től megszűnik az Országos Addiktológiai Intézet a szakemberek tiltakoznak, csatlakozz te is !

Idézet az Addiktológia (Addictologia Hungarica) honlapjáról:


Kedves Kollégák!

Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter március 6-án kelt levelében tájékoztatta dr. Buda Béla fõigazgató urat, hogy az Országos Addiktológiai Intézet május 1-i hatállyal jogutódlással megszûnik.

Ez annyit jelent, hogy mindazon feladatokat, melyek felsorolást nyernek levelében, összesen 2-3 fõs szakmai stáb fogja ellátni az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ keretei között, annak szervezeti egységeként mûködve tovább, azaz elveszítve önállóságát, beolvasztva egy nagyobb szervezet keretei közé. A miniszteri levél meghatározza, hogy "a fenti feladatok elvégzéséhez a szakemberek biztosítása érdekében gondoskodni szükséges 2-3 szakirányú végzettségû orvos és a TDI adatgyûjtési tevékenységben jártas informatikai szakember továbbfoglalkoztatásáról az OSZMK keretei között".
A miniszter utasítása szerint: "kérem T. Fõigazgató Urat döntésem végrehajtása érdekében a szükséges munkáltató és egyéb, a megszûntetést szolgáló intézkedések soron kívüli meghozatalára..."

Kedves Kollégák!

Tekintettel az Intézet megszüntetésére, valamint az addiktológia, és azon belül elsõsorban is az alkohológia siralmas helyzetére, tiltakozó aláírásgyûjtést kezdeményez a Magyar Addiktológiai Társaság és a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége vezetõsége, melynek keretében a szakma képviselõinek véleményét kívánjuk eljuttatni a miniszter asszonynak és a nyilvánosságnak. Kérjük, hogy amennyiben egyetért az alábbi szöveggel, jelezzen vissza haladéktalanul a

topolanszky.akos@t-online.hu


e-mail címre, összesen a két alábbi adatot kitöltve, hiszen csütörtök délben már szeretnénk nyilvánosságra hozni azt. Egyben kérjük, hogy a levelet továbbítsa saját szakmai ismerõsei között!

Az aláíró neve:

Foglalkozása:


A tiltakozó levél szövege:


Tisztelt Miniszter Asszony!

Alulírottak, tiltakozunk az 1986 óta mûködõ, a szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakma gyakorlatilag egyetlen háttérintézménye, az Országos Addiktológiai Intézet megszûntetése miatt.
Szakmai véleményünk szerint a szenvedély-problémák súlyos népegészségügyi következményei és társadalmi költség-kihatásai éppen az intézet megerõsítését, és egy átgondolt, elkötelezett addiktológiai program bevezetését sürgetik.
A lakosság közel 10%-a küzd jelentõs alkoholproblémával, a nikotin-függõség pedig nem csak a felnõttek körében elterjedt, hanem jelentõs növekedést mutat a serdülõk körében is. A WHO becslése szerint az országok GDP-jének 3-6 %-ára tehetõek az addiktológiai problémák társadalmi kárai. Ez az összeg Magyarországon 600-1200 milliárd forint. Évrõl évre nõ az illegális szerek kipróbálásának aránya is a fiatalok között. Mindezeket összevetve közvetlenül vagy közvetve szinte a teljes lakosság érintett vagy veszélyeztetett az addiktológiai problémákban. Hazánk jelenleg rendelkezik Nemzeti Stratégiával a kábítószer-probléma visszaszorítására, de Alkohol Stratégiával, illetve átfogó Addiktológiai Stratégiával nem, holott a Kormány 2007-ban kifejezte azon szándékát, hogy kb. 100 000 fõvel kívánja csökkenteni alkoholbetegeink számát. Ez olyan jelentõs vállalás, amelynek megvalósítása a stratégiai elvek kialakítása, a terület szakmai és financiális megerõsítése nélkül nehezen kivitelezhetõ.
Ezért arra kérjük Miniszter Asszonyt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza döntéset, és hozzon olyan határozatot, mely az Intézet és a szakterület megerõsítését szolgálja!

2008. március

Alulírottak:

Itt fog szerepelni a te neved is ha támogatod a tiltakozásunkat !

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr29395219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scavoo 2008.05.19. 16:45:52

Én 31 éves vagyok, a feleségemmel már évek óta próbálkozunk a családalapítással de mindeddig sajnos sikertelenül. Rengeteg szakembernél jártunk, sok mindent kipróbáltunk eredmény nélkül. Nem rég jártam tüdőszűrésen ahol az orvosnak meséltem a történetünket és rögtön az volt a reakciója, hogy azonnal hagyjam abba a cigizést, mert könnyen lehet, ez az oka az egésznek. Van ugyanis egy olyan hatása ami lomhábbá teszi a spermákat... Mondanom se kell mekkora döbbenet volt ez számomra, a következő gondolatom meg az volt, nyilvánvalóan le kell szoknom, le kell szoknom arról a szenvedélyemről ami kamaszkorom óta velem van és el sem tudtam képzelni hogy fogom ezt megvalósítani. A doki felírt nekem egy gyógyszert és azt kezdtem el szedni és egyenlőre várom a hatást.

ADDICTUS 2008.05.20. 07:45:48

Amikor az utca emberét kérdezzük arról, vajon milyen káros hatásai vannak a dohányzásnak, akkor általában csak a léguti megbetegedésekig jutunk.
Igen kevésen tudják azonban azt, hogy a nikotinfüggők nemzőképessége, szexuális affinitása jelentősen csökkenhet és impotenciát is okozhat. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás is károsan befolyásolja az ondósejtek koncentrációját, mozgékonyságát és működőképességét.
De hozzájárul a szürke hályog kialakulásához, gyomorsav túltengést idéz elő, hasnyálmirigy megbetegedésekhez vezethet, nem beszélve a keringési és érrendszeri panaszokról...

Reméljük, hogy elhatározás és az orvosi segítségnyújtás hamarosan sikeres családalapításhoz vezet. Az pedig biztos, hogy döntésének köszönhetően jópár évvel többet tölthet majd családjával, mintha ezt kedvenc mérge társaságával egyetemben tenné...

süti beállítások módosítása