Marek Kotanski - MONAR

 

Ha valaki egy drogoson szeretne segíteni, ismerni kell az alapvető szabályt:  a narkóst újra kell tanítani élni, ez pedig csak hosszú, intézményes keretek közt lehetséges. Az egyik jól ismert kezelési módszer, amely a magyarországi drog rehabilitációs intézetek számára is példakép volt: a Monar.

A Monar első kísérleti háza (ahol drogosok és nevelők együtt élnek és dolgoznak) Gloskówban (Lengyelországban) nyílt meg, egy romos kúrián, s fokozatosan fejlődött hálózattá. Megálmodója Marek Kotanski, klinikai pszichológus, aki korábban alkoholistákkal és narkósokkal foglalkozott, de elég hamar kiábrándult a hatástalan álkezelésekből.

A Monar rendszerét kíméletlenül támadták egyéni elvei és szabályai miatt(például,hogy a rendszerbe belépőknek le kell vágniuk a hajukat), attól függetlenül, hogy nagyon jó eredményeket ért el.

Kotanski kiindulópontja is az volt, hogy a narkóst a nullától kezdve kell az életre megtanítani, ezért egy három fázisból álló, hosszú és nehéz programot dolgozott ki az igazán gyógyulni vágyóknak:

1. A noviciátus időszaka

Ez az élet-tanulás első szakasza, mely három hónapig tart, s a novíciátus név a kolostorokban való gyakorlatra utal. Az újonc belép egy új közösségbe, ami egyfajta mini-társadalomként funkcionál körülötte. Ebben a mini-társadalomban a gyógyulás különféle szintjein állók, illetve a nevelők élnek és dolgoznak.   Az újonccal szemben ez csoport magas kívánalmakat támaszt.

Be kell kapcsolódnia a közösségi életbe, el kell fogadnia az itteni viselkedésformákat, szabályokat (pl. pontosság, fegyelmezettség, tisztaság, közösségi feladatok). Nem lehet nyavalyogni, nem lehet senkit hibáztatni  -erre itt senki nem kíváncsi.

Ebben a fázisában a narkósnak az a feladata, hogy megértse a droghoz való viszonyát, a csoport pedig úgy viszonyul hozzá, hogy: "A pszichotikus személyiségszerkezetű narkós csodálatos alkalmazkodóképességgel rendelkezik, megnyerő, jámbor, érzékeny. A valóságban azonban egész idő alatt ott szunnyad benne a narkomán bestia".

Aki vét a szabályok ellen, kibújik a kötelesség alól, azt a többiek keményen  szankcionálják. Néha például mellükre tűzött jeleket, cédulákat (pl. "Tolvaj vagyok") kell hordaniuk, ami rossz illetve jó tulajdonságait mutatják be. Kotanski szerint ezek a jelzések segítenek a közösségben való eligazodásban.

A szakképzett nevelők mellett ún. neofiták is dolgoznak itt: ők korábban narkóztak, de a Monar keretein belül meggyógyultak, s gyakran jobban belelátnak a Házon belül zajló dolgokba, mint a kívülről jött nevelők.

A novíciátus lejártakor a csoport megvitatja, hogy családtaggá válhat-e az illető. Értékelik eddigi munkáját, tulajdonságait, és keményen szembesítik hibáival.

 2. A családtagság időszaka

Ez a szakasz egy évig tart. Itt már szavazati joga van az illetőnek a közösségben, beleszólhat a közösségi életbe, és kimenőt is kap. Ez már egy kemény próbatétel, és sokan ekkor meg is szegik a  drog -vagy alkoholtilalmat. Kotanski ezen a ponton nem ismer kíméletet: aki visszaesik, az kizárattatik, és nem is térhet vissza.

Az egy év letelte után újra a csoport dönthet arról, hogy az illető továbbléphet-e.

 3. A monaros időszak

A "monaros" szabad kezet és bizalmat kap hitelbe, de a csoport folyamatosan szemmel tartja, és jelez neki. Ez az időszak is egy évig tart, ekkor kell  munkát és iskolát keresnie magának, és kialakítani eljövendő életét.  

Ennek az időszaknak a legnehezebb feladata, a "pszichopata lökések" legyőzése, vagyis az önmagán való uralkodás megtanulása.

A harmadik fázis lejártát követően jön a "szabadulás" a Monarból, és a narkóból...

Ha kíváncsi Kotanski történetére, illetve magára a módszerre kicsit részletesebben,akkor érdemes elolvasni az Eladtam magam az embereknek című könyvet, melyet maga Kotanski írt.  Itt többek között a Monarban gyógyult betegek tapasztalatairól is olvashatnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr1119609

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: nbdaq.com 2018.04.27. 12:50:59

Szexshop látogatás - szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása