Egy kedden közzétett tanulmány szerint a szintetikus opioidok mostanra több ember halálát okozzák, mint a receptre kiváltható társaik, ami azt jelenti, hogy az Amerikában tomboló gyógyszerfüggőség, még annál is rosszabb, mint amilyennek tűnik – írja a CNN.

A tanulmány a 2010 és 2016 közötti időszakban a szintetikus opioidok miatt bekövetkezett halálesetek számát, és arányát vizsgálta, ebből pedig az derült ki, hogy 2016-ra már az esetek 46 százalékában okozta ilyen szer a halált,

ezzel pedig nemcsak a receptre kiváltható gyógyszereket, de még a heroint is megelőzte. 

Ez több mint háromszoros növekedést jelent a a 2010-es állapothoz képest, akkor a szintetikus szerek még csupán a 14 százalékát tették ki az opioidhoz kapcsolódó túladagolásos eseteknek. 

A kutatásban ráadásul nem vették figyelembe azokat a halotti anyakönyvi kivonatokat, amelyekben nem volt megadva a halált okozó szer típusa, azaz valószínűleg még ennél is nagyobb növekedésről beszélhetünk, amit a szakemberek azzal magyaráznak, hogy egyre nagyobb mennyiségben érkeznek illegális szintetikus opioidok az Egyesül Államokba.

A legismertebb ilyen szer a fentanil, ami többek közt Prince és Tom Petty halálát is okozta. Ez ugyan felírható orvos által is, de a túladagolásos esetek túlnyomó többségét nem a felírt, de rossz kezekbe került, hanem az illegálisan létrehozott és terjesztett fentanil okozza, amit általában heroinnal kevernek.

Ez azért nagyon veszélyes, mert a szer használójának fogalma sincs arról, milyen erős keveréket kapott, így a halálos mennyiség sokszorosát viszi be a szervezetébe, a kockázat pedig egyre csak nőni fog, a dílerek ugyanis valószínűleg úgy próbálják majd kiszorítani egymást, hogy egyre növelik a fentanil koncentrációját. Ez nemcsak az élvezeti faktor növelése miatt logikus lépés, hanem azért is, mert a fentanilt gyakorlatilag végtelen mennyiségben elő lehet állítani, így jóval olcsóbb, mint a nem szintetikus drogok.

A szert egyébként elsősorban Kínában gyártják, onnan pedig Mexikón keresztül kerül Amerikába, ahova már javarészt kokainba és heroinba keverve jut el, ez okozza azt, hogy az ilyen halálesetek jelentős részénél más drogot is találnak a halott szervezetében, aki valószínűleg nem is tudta, hogy mit kapott. Ezek a szerek ráadásul jóval gyorsabban is hatnak, míg a heroin esetében órákig tart a túladagolás, a fentanil esetében ez percek kérdése.

A szakértők szerint a legfontosabb az, hogy minél több ember figyelmét felhívják a szintetikus opioidokra, illetve a veszélyre, amit a droghasználók körében jelent, emellett pedig növelnék az opiátok hatásait gátoló naloxon mennyiségét, elérhetőségét, valamint arra biztatnak szinte minden amerikait, hogy ismerkedjenek meg a szer életmentő hatásaival.

Forrás: FB - index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr5713885202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása