Az alkoholizmus betegség, amiből meggyógyulni nem lehet, de felépülni igen. Ez az alapelve a Minnesota-modellnek, amelyet Kelet-Magyarországon egyedülálló módon tíz éve alkalmaznak a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban – hangzott el az M1 délutáni műsorában.

A Minnesota-modellt az addiktológiai részlegen 65-75 százalékos sikerességgel alkalmazzák már tíz éve. A terápia méregtelenítéssel kezdődik, amikor a beteg egyáltalán nem iszik, hiszen kórházi, elzárt körülmények között van. Ez azonban csak a kezdet, a folyamat hosszú. Nagyon fontos, hogy a program önkéntes, a beteg aktív közreműködése nélkül működésképtelen. A méregtelenítés végén a beteg gyógyszeradagját nullára csökkentik – mondta el Gaál Erzsébet, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházának főorvosa.

Elmondta, a beteg további egyéni és csoportos terápiákon vehet részt, ahol más betegek problémáival is megismerkedhet, de nagy szükség van a családtagokra, akik támogatják az alkoholistát. A főorvos említette, eddig kétszázötven ember vett részt a programban, ebből pedig százhuszonöten fejezték be a terápiát, több mint 70 százalékuk folyamatosan jár önsegítő csoportokba és halad a teljes felépülés útján.

A főorvos megemlítette, hogy a magyar társadalom nagyon elfogadó az alkohollal szemben, jellemző a szociális ivás. Az elfogyasztott alkoholmennyiség az évek folyamán egyre csak nő egy-egy alkoholista esetében. Az alkoholizmus egy olyan krónikus betegség, amelyből nem lehet kigyógyulni, de lehet tünetmentesen élni – tette hozzá. 

hiradó 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr4113657650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása