Jó esély van rá, hogy rövidesen a „digitális terápia” is bekerül a krónikus szerfüggő betegeknek rendelhető gyógymódok közé – akár biztosítási fedezettel. Az egyesült államokbeli Pear Therapeutics cég által fejlesztett reSETTM applikáció FDA általi értékelése folyamatban van – a hírek szerint kedvező megítéléssel, közli a PharmaOnline. 

 

A szerfüggőség – és ezen belül elsődlegesen az ópiátaddikció – kiemelt népegészségügyi probléma az Egyesült Államokban, nem véletlen tehát, hogy napjaink digitalizálott világában az ellene való küzdelem is új utakra terelődik. A Pear Therapeutics cég által fejlesztett digitális megoldás új megközelítést hozhat a függőbetegek ellátásában, amelynek eredményessége az eddigi vizsgálati eredmények tükrében felülmúlja a hagyományos leszoktatási programok hatásosságát.

A „digitális terapeutikumok” piaca óriási potenciált rejt – vélik a szakértők, mintegy 6 milliárd dolláros forgalmat jósolva e területnek az elkövetkezendő 5 évre. Az Egyesült Államok Gyógyszerügyi Hivatala (US FDA) akár már idén engedélyezheti az első olyan applikációt, amely a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként segítheti az absztinencia fenntartását és a leszoktató kezelés melletti elköteleződést. A Pear Therapeutics szerfüggőség kezelését támogató szoftverének (reSETTM), illetve ennek specifikusan az ópiátfüggőkre szabott változatának (reSET-OTM) engedélyezési kérelmét az FDA befogadta, értékelésük folyamatban van.

Az átfogó viselkedésterápiás programot közvetítő mobilapplikáció ötlete abban az alapfeltevésben gyökerezik, hogy a környezet eseményei döntően meghatározzák a szerfüggő betegek magatartását – így az egyént érő hatások az alkohol- vagy gyógyszer-/kábítószer-fogyasztásra ösztökélő vagy attól visszatartó erőként hatnak. A célcsoport-specifikus szoftver egy 62 interaktív modulból álló terápiás edukációs rendszer (TES, Therapeutic Education System) révén segíti a szerfüggőség leküzdéséhez szükséges képességek elsajátítását, továbbá különféle megerősítő (jutalmazási) technikákkal támogatja az absztinenciát és a terápiahűséget.

A vizsgálati eredmények biztatóak

A reSETTM szoftver és mobil applikáció engedélyezési kérelmének benyújtását megalapozó véletlen besorolásos klinikai vizsgálatban (amelynek eredményeit a The American Journal of Psychiatry hasábjain tették közzé 2014-ben) 10 USA-beli addiktológiai központ 507 betege vett részt. A szerfüggőség – a résztvevők zöménél (n=398) a pszichostimulánsok, a marihuána, a kokain és az alkoholdependencia – leküzdését a hagyományos függőségkezelési programokkal támogatták, a betegek egy részénél (n=252) csak a terapeutával való személyes (egyéni és csoportos) találkozásokkal, másik részüknél (n=255) pedig – a személyes találkozók ritkítása mellett – a reSETTM mobilapplikáció használatával kiegészítve. Ez utóbbi keretében az érintettek hetenkénti ütemezéssel mentek végig a szoftver internetes moduljain, ami nagyjából heti 2 óra terápiás konzultációnak felelt meg. Elsődleges végpontként két tényezőt vizsgáltak: (1) az absztinencia időtartamát – heti kétszeri vizeletvizsgálat, illetve az alkoholbetegek esetében kilégzési teszt, valamint a betegek saját elmondása alapján, továbbá (2) a leszoktató kezelés abbahagyásáig eltelő időt.

A hagyományosan kezelt csoporttal összehasonlítva a mobilapplikációval kiegészített terápia eredményesebbnek bizonyult: nemcsak a lemorzsolódás gyakorisága volt kisebb (relatív hazárd: 0,72), hanem az absztinens betegek részaránya is: a vizsgálat 9–12. hete között az intervenciós csoportban 58 százaléknak, a kontrollcsoportban 30 százaléknak bizonyult, ami statisztikailag szignifikáns különbséget jelez (esélyhányados: 1,62). A TES kedvező hatása még kifejezettebben megmutatkozott azok körében, akik kilégzési vagy vizelettesztje a kezdeti állapotfelmérés alkalmával pozitív volt (n=191) – esetükben a reSETTM applikációt használók 27 százaléka bizonyult absztinensnek a 9–12. heti állapotfelméréseken, míg a hagyományos ellátásban részesülők körében ugyanez az arány mindössze 3 százaléknak adódott, ami úgyszintén szignifikáns különbséget jelez (esélyhányados: 2,18). 

Ugyanezt tükrözték a terápiahűség mutatói is: a digitális intervenció ágára sorolt betegek 67 százaléka tartott ki a kezelés mellett a vizsgálat 12. hetének végéig, míg a kontrollcsoportban ugyanez az arány 59 százalék volt. Az intervenciós ágon végzett alcsoportelemzés rámutott, hogy a leszoktató program melletti elköteleződés és ennek megfelelően a tartós absztinencia jó jelzője a hetenként elvégzett reSETTM modulok száma. E vizsgálati eredmények alapján tehát a reSETTM szoftver és mobil applikáció hasznos és fontos eszköze lehet az alkohol- és egyéb szerfüggőségről való leszokás támogatásának.

Hasonló eredményekre jutottak az ópiátfüggőségről való leszoktatást támogató reSET-OTMszoftver klinikai alkalmazásának vizsgálatában is: a metadonprogramban részt vevő kábítószerfüggők (n=160) így kezelt csoportjában a betegek szignifikánsan nagyobb hányada maradt hosszabb távon absztinens (48 versus 37 százalék a vizsgálat 12 hónapja alatt).

medicalonline 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr1112822652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása