Ezerből nyolc gyermek magzati alkohol szindrómával jön világra, azaz fejlődését már az anyaméhben károsította az alkohol. Az így született gyermekek a szindróma súlyosságának függvényében komoly fejlődési rendellenességekkel rendelkezhetnek.

 

A magzati alkohol szindróma akkor alakul ki, ha a magzatot születése előtt alkoholhatás éri. Mivel az alkohol teratogén anyag, fogyasztása károsítja a babát, akinél emiatt súlyos fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. A legújabb nemzetközi kutatás eredményei alapján a szindróma legsúlyosabb változata több magzatot veszélyeztet, mint korábban hitték.

A magzati alkohol szindróma kezelése nagyon komplex. A külső, látható jeleken már nem lehet változtatni, az arcon kialakult, jellemző vonások mindenképp megmaradnak, de a motoros funkciókat, az idegrendszeri problémákból adódó mozgászavarokat gyógytornával lehet javítani. Kialakulásáról, főbb tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Három típusát különböztetjük meg a magzati alkohol szindrómának. A neurobehaviorális típus a legenyhébb, ilyenkor látható fejlődési rendellenesség nem érezhető, a magzaton nincs külső, látható eltérés. A részleges fetális alkohol szindrómánál a jellegzetes arcelváltozások - keskeny felsőajak, az orr és a felsőajak közötti bemélyedés hiánya és a rövid szemrések - egy része beazonosítható, míg a fetális alkohol szindrómánál a babán már mindhárom elváltozás jelen van. A legsúlyosabb fetális típus előfordulását korábban 1-2 ezrelékesre becsülték csupán, egy torontói kutatócsoport szerint azonban előfordulása jóval magasabb.

Az alkohol már kis mennyiségben is károsítja a magzatot
Az alkohol már kis mennyiségben is károsítja a magzatot
 

Óriási az eltérés bizonyos országok között

A Toronto Mentális Egészségügyi Kutatóintézet munkatársai 24 tanulmányban összesen 1416 fiatalt vizsgáltak meg, akiket érintett a rendellenesség. Mint kiderült, világszerte átlagosan 1000-ből nyolc gyermeknél mutatható ki a fetális alkohol szindróma, előfordulása ugyanakkor népcsoportonként jelentősen eltérő. A 187 vizsgált ország közül Dél-Afrikában a legmagasabb az előfordulása, itt ezer születésre 111,1 eset jut. Összességében jóval nagyobb arányban jelentkezik az alacsonyabb jövedelmű közösségeken belül, és ezen belül is gyakoribb az előfordulása például az állami gondozott vagy pszichiátriai intézményekben kezelt gyerekeknél. 

A kismama már a korai szakaszban is károsíthatja a magzatát alkohollal, amikor még arról sem tud, hogy terhes. Alapvetően nem lehet megállapítani, hogy a magzati alkohol szindróma kialakulásához milyen mennyiségű anyai alkoholfogyasztás szükséges. A rizikó azoknál magasabb, akik napi szinten isznak, de okozhat tüneteket a ritkább alkoholfogyasztás is.

Daily Mail

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8112799436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása