"Egy igazi függőnek bele kell halnia a szerhasználatba"

 

Mikortól számít valaki függőnek? Hogyan lehet segíteni a szerhasználóknak? Álságos-e sörivással jótékonykodni? - többek között ezekre a kérdésekre keresett választ a Share jóvoltából rendezett mini kerekasztal beszélgetés a Bánkitó fesztivál pénteki napján.

 

Az idei Bánkitó egyik újdonsága, hogy kvázi hivatalos sörként a fesztivál egész területén lehet kapni a Share nevű sört - a 2016-ban indult kezdeményezés lényege, hogy a sör megvásárlásával (hogy csapolt vagy üveges formában, az mindegy) jó ügyeket támogathatunk, a profit teljes egészét civil szervezetek kapják meg. A hat támogatott területnek (kultúra, művészet; szociális ügyek és jogvédelem; alkoholizmus, függőség; sport, egészségügy; tudomány, oktatás; környezetvédelem) mindig van egy nagykövete, aki kijelöli, hogy melyik szervezet kapja meg az összegyűlt adományt. (Erről ebben a cikkünben írtunk részletesen.)

Eddig három szervezet jutott ilyen formán 100-100 ezer forint támogatáshoz; a KÁVA kulturális nevelési műhely, az Utcajogász Egyesület és a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány után most a szenvedélybetegekkel foglalkozó Megálló Csoport Alapítványnak folyik a gyűjtés.

A pénteki Sörözve jót tenni másokkal? című beszélgetésen ennek apropóján mesélt saját szenvedés- és felépüléstörténetéről Kiss Tibi, a Qiumby frontembere, Oláh Péter, a Megálló munkatársa és Petke Zsolt, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) addiktológiai osztályának vezetője, maga is felépüő függő.

Ne reklámozza sörivást, aki volt már rehabon

Adja magát a kérdés, nem álságos-e a sörivás népszerűsítésével segíteni a szenvedélybetegekkel foglalkozó civil szervezetnek? A Share kitalálói korábbi cikkünkben erre azt mondták, ők nem arra buzdítják az embereket, hogy igyanak minél többet, hanem hogy olyan sört igyanak, amivel jótékonykodhatnak is. Ezért is van alkoholmentes változata (a “normál” pale ale mellett a citromos barna) is a Share-nek. Másrészt a az alkoholfüggőkkel dolgozó civilek magasabb adományt (200 ezer forintot) kapnak majd a Share-től.

Kiss Tibi, Quimby ©

 

Kiss Tibi - ahogy ő fogalmazott, a “függőségben jártasként” - erről azt gondolja, hogy mivel jelenleg “álságos helyzetben vannak ezek a civil szervezetek”, ezért luxus lenne megválogatniuk, kitől fogadnak el pénzt.

A Quimby frontembere (ő az alkoholizmus-addikció terület nagykövete) szerint amúgy sem lehet megakadályozni, hogy emberek alkoholt fogyasszanak. Ugyanakkor azt vallja, hogy ne reklámozza sörivást, aki volt már rehabon.

Oláh Péter, aki korábban maga is szerhasználó volt, elmondta, hogy az idén 20 éves Megálló Csoportot olyan emberek hozták létre, akik a rehab után nem találták a helyüket a társadalomban és akartak egy helyet, ahol összejöhetnek, segíthetnek egymásnak és másoknak a józanság megtartásában. A Megállónál azt akarják átadni a józanodni vágyóknak, hogy “aki cuccozik, az nem egy lúzer.” Ha viszont mindenhonnan ennek ellentettjét kapja vissza a függő, akkor bizony a szerhez fog nyúlni, magyarázta Oláh.

Oláh Péter, Megálló Csoport Alapítvány ©

 

Arra a kérdésre, hogy mikortól számít valaki függőnek, Oláh azt választolta: ha ezt meg lehetne mondani, akkor sokkal kevesebb függő lenne. Kiss Tibi szerint ő lenne az utolsó, aki észrevenné a függőségét.

A függő nagyon jól tudja manipulálni a környezetét

Függőkön segíteni egyébként sem könnyű, főleg nem hozzátartozóként. “Meg tudod csinálni, hogy nem engeded be az ajtód előtt fetrengő heroinista gyerekedet?” - tette fel a kérdést Oláh. Szerinte nehéz annak ellentettjét tenni, mint amit az ember szíve diktál.

“Ha bármi érzelmi szál van a történetben, akkor vesztettél, nyert a függő.”

A függő nagyon jól tudja manipulálni a környezetét, mondta saját tapasztalataira is utalva Kiss Tibi.

Petke azt vallja, hogy kívülről nem lehet segíteni a függőkön, mert ha valaki inni vagy drogozni akar, akkor úgyis meg fogja tenni. “Mindenki azt hiszi, hogy a függőt le kell beszélni a szerhasználatról, de ez nem működik”. Az a legfontosabb, hogy kliensei maguk találjanak egy olyan örömforrást, ami a szerhasználat helyett valami pozitívat tehet hozzá életükhöz. Ezt viszont csak egyedül találhatja meg az ember.

Petke Zsolt ©

 

Mint elmondta, a szerhasználat valójában abból a hiányérzetből fakad, hogy kell valami, amitől rendben érzi magát a függő. Nála ez a hiányt az önértékelési zavarai jelentették.

A Quimby énekes-dalszerzője tévesnek tartja a drogellenes kampányokat. Meggyőződése, hogy csak akkor lehet valakin segíteni, ha maga kéri azt. Meg kell tanulni együtt élni a függőséggel, de “ki lehet mászni a gödörből, van remény”.

Nincs bevett módszer

Petke hangsúlyozta, hogy a függő sosem gyógyul meg. Neki ugyan évről évre könnyebb megállnia, de van, hogy még az alkoholmentes sör is túl nagy csábítást jelent.

Minden függő kacérkodik a szociális szerhasználattal, de a talánból a végén mindig igen lesz, mondta erre reagálva Kiss Tibi. „Egy igazi függőnek bele kell halnia a szerhasználatba. Az nem normális, ha nem így töténik.” Oláh nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott, hogy ha szociális szerhasználó lenne, akkor már nem élne. “Nem tudnám megállni, hogy csak egyet szúrjak.” Neki rengeteget segített, hogy mer őszinte lenni magával, és nem fél rosszul érezni magát.

©

 

A statisztikák szerint Magyarországon jelenleg kb. egymillió alkoholista él - a közönségből valaki megkérdezte, hogy ez mitől változhat meg. Petke szerint “a sumákolás országában élünk”, a szeretteinknek sem mondjuk ki, hogy “gáz vagy, amikor iszol”, inkább elküldjük orvoshoz, hogy ő mondja el neki. Nála az jelentett fordulópontot, amikor a közeli barátaitól hallotta vissza, hogy nem jó ember. Kiss Tibi szerint nem létezik bevett módszer a függőség elkerülésére:

“az alapszitu mindenkiben benne van."

Mizsur András - hvg

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr5212666619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása