A nappalok hosszabbodásával, a napsütéses órák számának növekedésével legkésőbb május elejére spontán megszűnik a fényhiány okozta téli depresszió. A tavaszi vagy őszi depresszió azonban többeket érint.

 

Rihmer Zoltán pszichiáter, a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja az InfoRádiónak elmondta, nem mindenkinél március első napjaiban, heteiben múlik el a probléma, van, akinél áprilisban vagy legkésőbb május elején, amikor már tartósan megjön a jó idő és a "benapozott órák" száma lényegesen nagyobb. A depresszió időszakonként jön, ritkán krónikus, tartós, de sokszor évszakhoz kötött.

depresszió
        Ha több a napsütés, jobb a kedvünk, de az évszakváltás sokakat megviselhet

 

A téli depresszió a betegek 10-12 százalékát érinti, 20-30 százalékuknál tavasszal és ősszel, az évszak változásával összefüggően jelentkezik. Nagyon ritkák a nyári esetek, viszont vannak betegek, akiknél nincs évszakhoz kötöttsége. A tavaszi depresszió sokszor átfedésben van a tavaszi fáradtsággal.

Rihmer Zoltán szerint bizonyos vitaminok hiányában az agyban zajló folyamatok vezethetnek depresszióhoz. Egyes depresszióformákban a megfelelő folsavbevitel például javítja az állapotot. Így van ez az omega-3 zsírsavval és a triptofánnal is, amelyek a szerotonintermelést segítik, ami pedig a megfelelően működő hangulati élethez szükséges.

A legtöbb ember úgy érezi, hogy szomorú vagy depressziós időnként. A depresszió normális reakció lehet a veszteségekre, a kilátástalan élethelyzetekre, vagy az önbecsülés sérülésére. A rosszkedv azonban idővel elmúlik és helyreáll a lelki egyensúly, sőt boldog periódus is következhet. Akinél nem, az számolhat vele, hogy depressziós. Részletek!

házipatika

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr7512545359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása