Izeg-mozog, fészkelődik, nem figyel, zavarja az órát – sokszor így panaszkodnak az iskolában és otthon az ADHD-s, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart mutató gyerekekre. E zavar kezelhető, de fontos a korai felismerés, diagnózis – figyelmeztet dr. Bitter István, a Semmelweis Egyetem (SE) Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi tanára.

 

A 12 éves kor előtt jelentkező ADHD az iskoláskorúak 3–7%-át érinti hazánkban. Sok szülőnek és pedagógusnak okoz fejtörést, mit tegyen a „fékezhetetlennek” tartott, szétszórt, feledékeny és impulzív gyerekekkel, akik többségében fiúk. Az SE egyetemi tanára szerint gyógyszerekkel és viselkedésterápiával jól kezelhető e zavar, és erre azért is van szükség, mert kamaszkorban súlyos tüneteket produkálhatnak a kezeletlen ADHD-sok, körükben gyakoribb az agresszivitás, az alkohol- és drogprobléma, a beilleszkedési zavar. A hiperaktivitás ugyan kinőhető, de például a feledékenység és a koncentrálási nehézség felnőttkorban is megmaradhat, ez pedig munkahelyi problémához vezethet.

Palágyi Edit

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr2112545129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása